有冇人覺得唔應該阻止自殺

49 回覆
96 Like 9 Dislike
不了 冇心理問題
叫人珍惜生命嗰班真心仆街嚟
生命有咩好珍惜
點解自殺quit game一定差過繼續留喺世上?
尤其是當你喺世上日日都係受罪嗰時
比多個角度佢諗下係咪真係要死者,算唔算阻止?話曬無得返轉頭,比佢諗清楚啲。
轉做 Part time
社工要失業
係驚佢後悔啫 跳落去果0.幾幾秒
冇錯啊
唔想人自殺
點解唔停止再制造要面對悲劇既人
有人可能話後天都有影響
但係又有冇諗下自己造個生命出黎面對呢d野為為左咩呢?
係唔係只係自私為左爽

P.S. 有錢二世祖表示多謝老豆老母生左佢出黎等佢可以嘆世界
都多謝各大窮人生d細路比佢地世世代代奴役落去

如果真係有地獄, 呢個世界其實就已經係地獄, 出世就係受罪, 可以揀既話從來冇出世就係最好, 不過既然出左世, 執著一d自己被剝削左既選擇已經冇用, 唯有用餘生去努力去揭示結婚生仔呢個社會現象既真相

結婚生仔可能對少數人黎講係好事, 但係結婚生仔會衍生出苦難既機率一定多過你單身一個人, 有幾多個人既另一半係完全稱心如意唔會帶麻煩比自己? 有幾多細路係係幸福快樂唔洗喊既環境入面成長?
好多人話結完婚生完仔好開心都只係因為斯德哥爾摩現象同sunk cost 心態, 唯有繼續唱好
協助自殺係犯法呢件事簡直係反人類

安樂死
因為鼓勵他人安樂死而協助自殺成功,也犯了協助及教唆自殺罪,若然是由他人動手,非死者自行了斷,則屬謀殺情節,觸犯謀殺罪。
有心死無人阻到你
如果可以既最好完全徹底咁消失
唔好再開始d咩, 極樂世界係唔存在
唔想再為果少少可以經歷幸福既可能性再去承受一堆苦難
做人既特質就係清磨意志, 每日既努力都只係為左令自己既意志唔好咁快消磨殆盡
等於叫人返工一樣
好多人有厭返工症
呢個社會都要人掃街洗廁所
呢班人死哂就要對上冇咁低層既人去做
所以唔可以比班最低層既人自殺架
叫肥婆做多d運動
有啲人救返之後就後悔自己咁做
但有啲人會再去自殺
所以結論都係救咗先
死亡比起現況好
但世人極力阻止
好似鬼掹腳咁將自殺者永遠困喺地獄
所以安樂死係真係好值得支持...
最少係提供俾一啲有絕症而且係痛苦嘅病人都好夠,有啲病人死拖長時間 係咁救返佢吊命係好慘,可唔可以俾佢有選擇,死都死得有尊嚴
咁呢個會都係做被動嘢
人哋去救助而防止
唔係批唔批准咁簡單,係要完善制度
例如要整份form佢地伸請,仲要有冷靜期一個月
你死左點俾人榨取你剩餘既生存價值
唔需要
但有義務要佢知道自殺會帶嚟咩後果

適用於做任何決定
根本同學術冇關
完全係道德同人性既問題

例:一個小朋友伸手去玩火 應唔應該阻止?
我都想自殺,如果香港有槍就好,吞槍自殺最爽快
一心只想死嘅你阻止佢都會繼續自殺

但呢個世界都有一班企圖自殺嘅人係佢想活下去但係冇足夠支持/力量。如果可以及時發現可能都有轉機。

有時想唔想死呢啲,真係一念之差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞