有冇人覺得唔應該阻止自殺

49 回覆
96 Like 9 Dislike
人本身就冇選擇出世嘅權利 點解連選擇死嘅權利都冇
阻止人自殺嘅人根本都唔知想自殺嘅人究竟經歷緊啲咩 憑乜嘢叫人唔好自殺

人生根本就係一場悲劇 比一個好簡單嘅例子你 撇除人為造成嘅死亡 如果你咩都唔做都會口渴死餓死 人要去不斷做一啲嘢令到自己遠離死亡 但同時又做緊一啲嘢令自己接近死亡 成件事好矛盾

利申 冇自殺傾向 純粹學術討論
同意
瑪利亞防止自殺會會唔會冇嘢做
絕對尊重他人決定
冇低層個社會點運作 邊個幫政府同有錢佬生產
所以先派錢叫人生 點會俾你死得咁易
所以我好唔支持生仔 如果你真係愛你嘅下一代 就唔好生佢出嚟
叫啲想自殺嘅人唔好自殺 根本就等於有厭食症嘅人鼓勵佢食多啲 好撚仆街
可以探討下反出生主義
唔係新野黎
叔本華都提出過
崇尚自由意志的話,根本係冇必要阻止
個問題係點知你想自殺? 你叫春唔通叫你去死 要死自己柄埋一二邊啦
防止自殺不如防止出生 根本就係治標不治本 成日話改善呢個社會問題改善教育 可以降低自殺率 個邏輯喺邊?
珍,個個基層玩重刷仲得了嘅
仲邊個服侍班有錢佬
做下門面野氹吓班賤民繼續努力
有啲自殺既人都係一時諗唔開
阻止佢因為衝動無咗條命都好正常既
前提係擁有生命係正面嘅事
等於叫D環保L開冷氣
其實對佢嚟講死係佢唯一嘅解脫
只會叫佢地得閒就食吓雪糕 望吓月光
男既可以 女既諗諗
從來個個想死就死只係令社會運作唔到
唔係關心個人權利
認同 唔需要阻止
因為想死嘅人你阻止唔到

反而最需要嘅其實係尊重
有陣時見啲留言真係好撚偽善架
咩捱過去就無事 咩會令到親人傷心
心諗 你係佢咩?扮咩熟幫人諗呀?
咪又係留個言呃like 人地有需要個陣你唔出黎?

一個人鼓起勇氣死個陣
已經無動力再諗咩他人傷心
但又無人諗過要自殺嘅人自己先係最撚傷心
每日訓醒第二日又係自己繼續面對頂唔順嘅野
好多人有陣時唔係想死 只係想有個人陪伴
個事實根本就係你死咗對個社會都冇影響
與其每日起身對住四面牆以淚洗面 有冇人覺得自殺其實係另類嘅離開舒適圈 去第二個地方重新開始
可能有人會話你走咗會令到身邊嘅人唔開心 但係又冇諗過你唔走就係自己唔開心 身邊嘅人有冇理過你?
[抑鬱/焦慮/躁鬱/思覺失調/其他]情緒病圍爐區(18)
https://lih.kg/kGeQiS

入嚟圍下爐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞