百佳:面對跨境購物影響 經營環境艱難

229 回覆
120 Like 32 Dislike
新鮮野去街市買
急凍野HKTV/759/凍肉鋪
零食去759
廁紙果類去樓下藥房
冷門野去返專門鋪頭買

都維持咗呢個模式好多年
真係好間中先會去超級市場買, 唔特價果陣真係太貴
特價都唔見得真係好平
去大型超級市場真係交智商稅
老人家日日都無野做,返大陸佢地就叫有野做
一早上去飲個茶,行下街,之後買下餸,再醒d既同人帶下貨又又一日,都係$4搞掂

老人家唔係唔出街,好多都好有活力
係香港生活成本太高先唔出街
真,如果屋企人多真係起碼慳2、3000
超市嗰價疫情初無咁離地,AEON勉強好少少
係依家愈嚟愈癲咁貴

誠哥執緊啲啦,你咁貴點買
廿幾咋傻鳩
咁你唔好話 長實得果四成股賣咗出去
紙巾仔呀
惠康一盒呢幾日做緊$13
平時好似要買2盒先平
7仔就平時一盒$15-6左右

我估策略超市迫你買多d先平
便利店方面但唔做特價買一件就天價
最新風向:吹奏北上,批鬥本地超市
aeon有特價日同會員儲分其實ok
我HKTVMALL買25蚊一排仲要唔洗自己搬
ching呢個咩網站嚟?
thanks
咁百佳都可以請中國人
豐澤百老匯有換貨退貨保養
我去豐澤百老匯 係買埋佢個售後服務

百佳果排汽水收貴我14蚊比到d乜野我?
一個半個就得姐,大量既話唔得,佢搵唔到咁多人
大陸公司就做得出,佢一條龍搞掂晒,政府又唔會理佢
近排啲野加得好勁,應該話減價折扣少咗好多
hktvmall都係
搵鬼買,汽水紙包飲品全部貴晒,飲水算
買過隻一大包台灣餃子
開頭好似50蚊左右
然後佢抄人出個百佳牌餃子50蚊
台灣果隻加到60定70
但佢自己果隻唔撚好食
連包都未撚包好散撚晒出黎
調味又冇
買飲品類去佳寶都係個唔錯既選擇
今期興平,唔係興大陸貨
呢樣要多謝黨媒同PR, 通關可以促進經濟, 國安法廿三條又可以保香港經濟繁榮穩定, 咁多正面因素, 商家佬點解要減價先, 經濟有咁多利好因素, 當然係加價咗
+x哥做人做生意都冇乜品
所謂「特價」都係買唔落
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞