百佳:面對跨境購物影響 經營環境艱難

229 回覆
120 Like 32 Dislike
百佳超級市場回覆消委會指,面對跨境購物盛行影響,令經營環境艱難,會繼續提供優惠予顧客。惠康指,已擴大採購的國家及地區數目,搜羅物有所值的貨品。

永旺指,會繼續透過從海外直接採購等模式,降低採購成本;又會推出更多自家品牌商品。

https://news.tvb.com/tc/local/661d046443bd8ffdb308cc95/%E6%B8%AF%E6%BE%B3-%E4%B8%89%E9%96%93%E8%B6%85%E5%B8%82%E5%8E%BB%E5%B9%B4%E5%B9%B3%E5%9D%87%E5%94%AE%E5%83%B9%E6%8C%89%E5%B9%B4%E5%8D%871.9-%E5%B8%82%E6%B0%91%E6%8C%87%E8%A6%81%E6%85%B3%E5%BE%97%E5%B0%B1%E6%85%B3
講經咩 百佳啲嘢咁貴
一排可樂40蚊
對面雜貨舖26一排
真係咁多人上去?住港九離島嘅人都係?
手上好多禮券係咪應該要清晒佢
屌你啦,派消費卷就開始加價
加到貴過7仔屌你唔幫襯?
留低嘅人撚有錢買你D外國貨
D薯片轉晒MIC重要越買越貴,
FAT FAT啦
惠康祖國貨至多

扮乜嘢擴大國家及地區

直接去中國深圳超市算尻數吧
貨源一樣
D野去藥房/雜貨舖買仲平

超市食水最撚深
賣貨賺一筆 上架又賺埋供應商一筆
直接入深圳貨?
減價再講啦

的塔糖都13.9
咪係,大超市都做唔到大量採購攤分成本
講經咩,成日扮特價搵人笨
百佳普遍貴過惠康
你講HKTV mall反而合理D,而家D商家經營困難就乜都賴哂落D人北上消費
買枝屈臣氏水,百佳賣6蚊。舖頭仔賣5蚊
40蚊? 都無英鬼國咁貴
百佳既野貴到仆街
9成野都貴過出面

垃圾自家/貼牌面包 $2x/個

連包鹽都貴過人

收銀已經變咗一半自助

講平 大生/360個d 就真係平喇

Aeon 都平過百佳/惠康
惠康7-11 應付北上消費潮的措施竟然係加價
https://lih.kg/3625341
有啲網店冇舖租成本都賣到貴一貴,真係睬佢都有味
好耐冇食薯片
港車不上
想執咪執, 吸血鬼, dllm
百仔價錢減半都仲做到啦,利潤咗咁多個十年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞