「港女點睇性別平等?」 獨媒講周凱旋基金只資助女學生單野,下邊既港女留言嘔心到….

1001 回覆
917 Like 79 Dislike
因為有現行法例規定
但法例=/=道德義務

而家既無法例亦都無道德義務
真心唔明 分男女個point 係邊
要幫窮人
直接搞個資產審查
幾窮就有得攞
根本佢凈係比女仔
就想攞光環
類似外國d左膠野
但個問題最搞笑就係
係香港男仔先係弱勢社群
一直比女權打壓
我都扑左
基金同公司點會係同一樣嘢
呢D撚樣連件事係乜都未攪清楚,就仆出黎柒

講起獎學金,而家仲有D係只比女仔,通常係STEM類女生,可能又會有人話,少女仔讀STEM,想用呢D獎吸引女仔讀STEM。

嗯?又唔見nursing、純文科、幼教呢D會有只比男仔既獎學金?
政府跳point係跟年資,理論上你年資高經驗/工作能力會更好,當然跳Point制度有改善空間。

你私人公司,升得某個人上去,可能仲要年資同其他同職位嘅差唔多,應該要同工同酬
不如了解下基金係乜嘢先啦,一個基金直情可以話指明道性就係要資助一啲冇需要嘅人都冇問題。
同一件事搬去第2道就唔同 依d叫龍門任搬
甚麼是歧視?

歧視分為兩類:「直接歧視」和「間接歧視」。直接歧視是指基於某人的性別、婚姻狀況,或由於某人已懷孕或餵哺母乳,而給予該人較另一情況相同或無重大分別的人為差的待遇。同工不同酬,便是「直接」歧視的一個好例子。
咁而家咪一樣畀輿論輪姦
男人淨係識得講如果我做我一定畀人打壓,行動呢?
因為企業同基金唔同囉
FB 個度已經一直有人咁撐

個女人用私人財產捐出o黎, 唔係公家錢
只需根據自己意願
選擇捐畀乜人係捐獻者自身權利
駛乜同你o地解釋用乜point分男女?
就算冇point又如何? 捐獻者o既選擇唔一定要有point
呢d野好主觀
係你個道德標準覺得無姐
依家就係好多人覺得係要有
考場等於戰場
打贏嗰啲先會有出路
點解窮女仔可以多$3000彈藥?
窮男仔就要裸跑?
咁樣點叫公平?
多3千free money 朝朝搭的士vs 窮男早兩個鐘起身搭地鐵搵路
唔係反駁隊, 但除咗連登仔鳩噏, 有咩實質證據話男性先係弱勢社群,
你話升讀大學率? 咁只係男性廢讀唔成書成撚日掛住打機既問題,
當然, 我心入邊係認同你既, 之不過社會上多數人都唔會咁諗,
不如你去睇返 歧視個定義先

歧視依個動作 會因你咩身份已改變?

姐係你係基金就歧視得?
d人仲未清楚私人基金就有自由去決定受助對像,而家唔係政府喺庫房拎錢出黎資助DSE考生,攪清楚個分別先

班仇女男人不如自己去遊說周凱旋基金,睇下說唔說服到個基金幫埋男同學
咁我就唔完全同意嘅因為香港本來就有grant/loan,其實唔會無錢讀大學。

好多重男輕女嘅垃圾父母係唔肯比錢個女讀大學或者唔比佢讀嘅,一個可以比個女仔自己一個apply又夠錢脫離原生家庭嘅grant就好重要。當然男仔都會遇到一樣嘅困難,但係佢個fund淨係幫女人無計架喎

我只係覺得幫手比dse成件事好離地好outdated,仲停緊係以前連高中都無錢讀個個階段
我覺得好事黎 女人整多啲呢啲野分化下兩性
遲下男人又整下呢啲
等男女兩面keep住有啲矛盾
男女有衝突情況下 女人一定係蝕底果個
男人先有機會拎到多啲社會地位

就好似 暫時香港大部份高薪同高層都依然係男人主導佔多數
不過呢班上層人有文化受過教育
所以會比女人有同樣機會
女人可以繼續搞下呢啲無咩影響力但又歧視男人嘅活動
仲要好搞唔搞 搞呢班準備出黎做野嘅準畢業生
到時唔男人可以大條道理用呢個例子
對等地做啲只益男人嘅野
咁你講吓人與人之間點樣有公平嘅義務
的確係,人地自己D錢鐘意捐比邊個係佢嘅自由
不如你去睇返 歧視個定義先

歧視依個動作 會因你咩身份已改變?

姐係你係基金就歧視得?
d人係笑女司機撞車次次都撞出新花款 男司機出意外多數發雞盲 尤其dc9
係呀有咩問題?
基金就係咁樣㗎啦,你鍾意嘅你可以整一個龜頭生瘡基金,淨係幫一啲龜頭生瘡嘅人都得。
直頭跟埋伊斯蘭印度男權社會 強迫港女食屎還債
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞