獨遊埃及 12日 簡單分享吓

134 回覆
41 Like 2 Dislike
SP Steven?
埃及其實都多女仔獨遊
警戒心要重啲 盡量唔好出夜街 同唔好亂上taxi亂跟人走
咩意思
lm
交通其實唔會麻煩 唔使太擔心

開羅最簡單 直接uber周圍去 唔貴又方便
aswan luxor冇uber 基本上都係跟tour 點對點接送 另外有地方想去 / 去機場火車站 搵酒店幫手call車就得 會安全啲

我開羅去aswan嘅火車飛135usd
aswan去luxor搵酒店包咗㗎車 四個半鐘車程 80usd
Airline一直想開 但香港唔夠地勤 開唔返
in drive平兩三成
希望博物館開晒既時候夠人手
Day 3 - 開羅

呢日去睇金字塔獅身人面像

8am出發 去咗ticket office買飛先
一張飛就可以行晒成個giza pyramid area 如果想入金字塔就要另外買多張飛 淨係收電子payment

一行入去就會有人sell你騎駱駝 坐馬車 有興趣玩嘅一定要講吓價
講價有兩招 第一招直接斬一半以上 第二招掉頭走人 佢會返嚟求你

騎駱駝佢會帶你去金字塔後面少人嘅地方打吓卡

騎完駱駝兜咗個圈 去返門口位睇獅身人面像
獅身人面像比想像中細 同埋都好多人 好難影到靚相

跟住再自己去三大金字塔附近行吓 排隊入胡夫金字塔

準備入去 門口會有人check飛

入到去之後 條路會好窄好斜 唔係咁易行 都需要少少體力

到咗個密室 入面淨係得一個空嘅石棺

金字塔入面又熱又焗 密室個staff都焗到懷疑人生

出去都係同一條路 要同入嚟嘅人逼埋一齊行

胡夫金字塔之後第二大嘅 海夫拉金字塔 塔頂仲見到少少金字塔原形嘅白色石灰岩外殼

eclipse薄荷糖同金字塔石頭對比圖
Day 3 - 開羅 / Aswan

睇完金字塔 搭14個鐘通宵火車去aswan 火車站出面有個market仔

book咗間單人房 不過架火車又搖又嘈 都唔係咁易瞓得着
今次會搭臥鋪火車主要都係想體驗吓 如果想快啲到又舒服啲嘅 建議搭返內陸機

張火車飛包咗兩餐 + 一杯啡

火車站周圍都有啲舖頭 最好買定啲零食同水先上車
個水喉水量弱到咩咁
有水用都偷笑了
Bedouin
佢地成日講野前後不一,呢到話唔收係錢,轉頭又話要,不過出去玩少少錢就算。
有個幾有趣嘅野係佢地會用動物屎燒啲餅畀你食,原本以為佢單純玩我,結果佢都放左入自己口到食,文化衝擊會有啲大。
佢地應該做開遊客生意,有整啲自己嘅紀念品好似頭巾同布,但唔多。同佢地啲英文講得好流利同有啲連普通話都識少少
如果佢地有機會出去讀書應該都幾有料
幾有趣 睇嚟都值得入去玩吓 動物屎燒餅真係估唔到
埃及識講普通話嘅人比想像中多 可能真係太多大陸遊客 反而啲司機 / tour guide嘅英文唔係咁流利
你好,介唔介意留個TG 交流吓,我真係好多嘢擔心
你好,介唔介意留個TG交流吓?
多唔多正鬼妹
好多埃及妹包住頭都睇得出係靚女
朋友都係咁講,但對深色皮膚真係望都無興趣
好冇癮
請問 uber 貴唔貴?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞