獨遊埃及 12日 簡單分享吓

134 回覆
41 Like 2 Dislike
埃及係個幾有趣同好值得去一次嘅地方 所以想開個post當係簡單記錄吓 不定時更新

呢到大部份人都好窮 街到會有好多細路問你拎錢 全部同你R水吹嘅埃及人都係想呃你錢 任何形式嘅services都係想你俾tips

而旅遊業對埃及嚟講係個好可觀嘅收入嚟 啲local tour guide都好搵得 可以有錢到供個女去美國讀大學 明明自己仲着緊爛衫用緊爛電話未出過國 見有唔少埃及人有份正職嘅同時都會parttime做吓tour assitant 幾座金字塔真係改善咗唔少人嘅生活水平

雖然話3-5月係淡季 但係啱啱個復活節假去 仲要係齋戒月期間 都有好多人 一車車歐美同大陸遊客 去親景點都會聽到廣東話咁濟
香港冇埃及直航機 所以點都要轉一次

去程經上海轉 回程經多哈 計埋轉機停留 都要飛足成日
happy?
唔計前後兩日飛嘅時間 實際行程係10日

簡要行程:
開羅 -> aswan -> luxor -> 黑白沙漠 -> 開羅
真係金字塔區必聽嘅一句
以前有EgyptAir,而家重未開返咩?
見疫情後好似都未開返 今次都係去上海搭EgyptAir
Day 1,2 - 香港 / 開羅

第一日國泰夜機飛上海 轉EgyptAir去開羅
喺飛機到識到隔離兩個上海男仔 跟住竟然幾日後係abu simbel撞返一齊玩 都幾有緣份

落機之後 入境要填返張入境卡 然後香港passport係唔使visa的 不過穩陣起見出發前都online搞咗e-visa 反正唔使錢 成個入境過程好順利

買張vodafone sim卡 再換100美金 機場匯率係1usd : 47egp

一出arrival hall就開始會有人煩你 話要車你去酒店去金字塔 唔使理佢哋 直接call uber走人

機場冇乜好食 淨係得間burger king
有冇比人呃
Day 2 - 開羅

check in咗airbnb先

通宵飛完有啲攰 呢日行程淨係得GEM, Grand Egyptian Museum 睇完就返咗去瞓 預先喺official website買咗ticket 張ticket包咗個tour同tutankhamun immersive exhibition

裝修都幾靚幾grand 可惜入面冇乜嘢睇 依家GEM都仲係部分開放 好似話年尾先會正式開晒 啲文物大部份都仲喺埃及博物館未搬過嚟

淨係得個大廳開放俾人行 啲嘢一眼睇晒

唯一亮點應該就係呢個金字塔view

tutankhamun immersive exhibition原來只係入間房 播啲animations俾你睇 建議唔使晒錢去 連啲細路都睇到瞓着

結論
未正式開晒之前冇乜必要去GEM
咁實有
機票買左幾錢?
係咪要兌左美元 再過到去兌埃及幣
聽人講酒店會俾人偷野樓主有冇賊入屋
12日total洗左幾錢?
我覺得好高難度
~10k 不過我算係遲買
是 去之前要準備定啲美金
唔係one dollar咩
好彩冇個gip放咗係開羅bnb十日都冇事
洗咗ard 18-20k
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞