基督教連登堂2024年4月14日主日崇拜:有覺好訓

51 回覆
7 Like 11 Dislike
唔緊要佛法都係殊途同歸
我哋死咗一係去極樂世界一係六道
黎巴平安!眾巴絲平安!
為DSE考生禱告!希望考試順利
的確,每一個人都將會黎到耶穌既審判寶座前面。不過呢個審判係永遠,六道並唔符合聖經。

馬太福音25:31-34,41
//31 “當人子帶著他的榮耀,連同所有的天使來臨的時候,他要坐在榮耀的寶座上。
32 萬民將聚集在他面前,他會把他們從彼此中間分別出來,好像牧羊人把綿羊跟山羊分開一樣:
33 把綿羊放在自己的右邊,山羊放在左邊。
34 然後,王會對右邊的說:‘到這裡來!蒙我父賜福的,承受那創世以來為你們預備好的王國吧!
35 因為我餓了,你們給我吃;我渴了,你們給我喝;我流落異鄉,你們收留我;
36 我衣不蔽體,你們給我穿;我病了,你們照顧我;我關在監獄裡,你們來看我。’
37 那時義人將對他說:‘主啊,我們甚麼時候見你餓了就給你吃,渴了就給你喝呢?
38 又甚麼時候見你流落異鄉就收留你,衣不蔽體就給你穿呢?
39 又甚麼時候見你病了,或關在監獄裡,就去看你呢?’
40 王會回答:‘我確實地告訴你們,你們所做的,既是做在我這些最小的弟兄中任何一個身上,就是做在我的身上了。’

41 “然後,王會對左邊的說:‘離開我去!你們這些被詛咒的,到那為魔鬼和他的使者預備好的永火裡去吧!
42 因為我餓了,你們沒有給我吃;我渴了,你們沒有給我喝;
43 我流落異鄉,你們沒有收留我;我衣不蔽體,你們沒有給我穿;我病了,我關在監獄裡,你們沒有照顧我。’
44 那時他們就會說:‘主啊,我們甚麼時候見你餓了,渴了,流落異鄉,衣不蔽體,病了,或關在監獄裡,卻沒有服侍你呢?’
45 王會回答:‘我確實地告訴你們,這些事你們既然沒有做在這些最小的弟兄中任何一個身上,就是沒有做在我的身上了。’

46 這些人要進入刑,義人卻要進入生。”//
將巴都平安
願神既作為都係DSE考生身上顯明

阿門!
阿門,車巴平安
所以某程度上你都脫離唔到六道
同成佛無緣
我愛耶穌,耶穌愛我,佢就係生命,係天地既王,佢又掌控死亡。
我要永永遠遠同佢一齊相愛,並冇任何野可以分開到我地,包括六道,因為冇任何一樣野唔到佢管。
某程度上,親蜜認識神就已經成左佛。

啟示錄1:17-18
//17 我看見他,就仆倒在他腳前,像死了一樣。他用右手按著我,說:“不要害怕!我是首先的,也是末後的,
18 又是那位永活的;我曾經死過,但是看哪,我現在是活到永永遠遠的,並且拿著死亡和陰間的鑰匙。//
其實耶穌就係追求緊佛嘅道
不過後人覺得係耶穌大過佛
其實邊有

釋迦牟尼先過有天主教同基督教

耶穌咪就係畀佛啟發到
(1)耶穌在世既目的好清楚,就係差佢既神要佢做咩,佢就照做。
神要佢明白、教導聖經,佢就明白、教導左聖經。
神要佢成就聖經預言,佢就成就左聖經預言。
神要佢行神蹟,佢就行左神蹟。
神要佢受苦受死,佢就受苦受死左。
神要佢由死復活,佢就由死復活左。

約翰福音4:34
//34 耶穌說:“我的食物就是遵行差遣我來者的旨意,並且完成他的工作。//

咁睇既話,如果神要佢成佛佢就即刻成佛,完全冇需要追求。

(2)第一世紀既猶太教領袖,覺得耶穌呢個新興自成一派既聖經老師既教導好哽耳,仲話佢地既祖先亞伯拉罕(大約20世 紀 BC)見到耶穌就歡樂。
耶穌答:「我仲早過亞伯拉罕,我幾時都係度。」
耶穌講咩做咩都有神蹟跟住,所以神同佢時常一齊,佢講既做既神全部認同。

約翰福音8:56-58
//56 你們的祖先亞伯拉罕,因為可以看見我的日子就歡樂,既然看見了,他就喜樂。”
57 猶太人對他說:“你還不到五十歲,怎麼能見過亞伯拉罕呢?”
58 耶穌說:“我非常確實地告訴你們,還沒有亞伯拉罕,我就已經存在了。”//
所以我話佛教前啲
佛祖:前7世紀
亞伯拉罕:前15-20世紀
耶穌:早過亞伯拉罕
佛祖保佑你 🙏
願創造佛祖既至高神同你同在
黎巴有啲嘢想問吓你
呢排成日都控制唔到自己嘅性慾係咁打飛機

想問吓適當嘅泄欲對於現今嘅基督徒嚟講係咪冇乜嘢?

因為我唔想搞到呢個好似好羞恥咁

谷住谷住,好似會搞到個身體仲衰

純粹問吓你睇法

冇心頂撞神

感恩顧念主既人默默工作
以巴,同一個問題我一樣有。

做出黎既事,如果就咁睇件事,係咩事都冇乜野,因為神唔係睇件事。

攞返大衛王做例子,佢有既係權力,殺人搶人老婆算得係咩?
神冇話佢犯左誡命,反而神叫拿單先知咁講:

撒母耳記下12:9-10
//9 你為甚麼藐視耶和華的話,做他視為惡的事呢?你用刀擊殺赫特人烏利亞;他的妻子,你奪來給自己做妻子!你借亞捫人的刀殺了他!
10 因為你藐視我,把赫特人烏利亞的妻子奪來給自己做妻子,所以刀劍​永遠不會​離開​你​的​家!’//

所以就算殺人搶人老婆,問題都唔在於件事本身,而係在於對神既態度。

返返去打飛機問題,谷住係唔舒服,仲可以好痛。
但係打飛機果時諗緊既係咩,不妨大方咁同神講。諗住搞人,定係諗住感恩,呢樣先係重要。例如:如果諗真d,成個過程係一件好神奇既事,每一部分點樣互相配合,全部都係奇妙既創造。

反正同神關係如果出左任何問題,個正確處理方法都係返返去神度,所以打飛機又好唔打飛機又好,照係神面前傾心吐意啦
願創造世上所有宗教嘅佛祖與你嘅神同在🙏🫰🏿
我個神係同人建立相愛關係既神,唔係建立宗教既神
觸巴平安,求主繼續工作
呢度唔係淨係拜小丑神㗎咋咩?
唔係架,認識主耶穌先得到生命,能夠離開罪惡,所以只會拜耶穌
唔係架,認識佛陀先得到生命,能夠離開輪迴,所以只會拜佛陀
管浩鳴咁仆街,教會都唔炒鳩佢,你地教會都好認同佢嘅行為吧
約翰福音11:25
//25 耶穌說:“我就是復活,就是生命;信我的人,雖然死了,也要活過來。//
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞