睡眠時打鼻鼾及懷疑血氧值低嘅問題

46 回覆
0 Like 1 Dislike
多謝你意見

我大機會有塵蟎敏感 試過清潔有啲大舊嘅塵 會打哈超+即時皮膚敏感
暫時只係一星期換一次枕頭袋同床單

枕頭換咗好幾個了,係日本買咗個王樣之枕頭,之前瞓都okay

呼吸機我係爬連登其他post ,暫時揀咗呢款 https://icarecpap.com/product/resmed-airsense-10-全能版自動呼吸機/

轉頭就出去買了

app係叫autosleep
樓主加油
首先,如果係過敏引起呼吸困難,建議你洗左鼻先
第二,睇左耳鼻喉科先,睇吓係唔係有鼻息肉問題,如果係,會有藥噴/手術可以解決
第三,用呼吸機之前,去做左睡眠測試先,前後兩次,第一次會試你訓果時會唔會有窒息,第二次會幫你帶機試,試你要用幾高壓力先打通個鼻,試完先會比個數你去配機
最後,如果師兄係肥低不如試吓減減先
利申,超肥低,用緊呼吸機
條脷放鬆貼住上顎就夠,唔駛出力,不過要練到變無意識動作我都花咗以月計嘅時間(人人唔同),練到宜家瞓著咗都保持到,但好值得,條頸鬆咗好多,呼吸順咗

呼吸練習瞓前做最好,youtube大把教學,大原則係唔好信啲教用肚呼吸,良好呼吸係肚同肋骨都要膨漲,特別要著重肋骨嘅膨漲要四方八面,唔好刻意追求呼吸嘅深度,一刻意追求深度就會用力,應該追求呼吸嘅放鬆度,夠放鬆就自然會深
google下omt運動
跟住做,你依種係會令呼吸有問題,影響埋臉形
applrwwtch得唔得 ?
我老公有呢個情況,不過佢用止鼻鼾頭帶解決到呼吸唔暢順問題。
如果鼻塞 cpap好似治標不治本⋯
試下轉環境,
同噴鼻嘅類固醇(dymista)
同埋看下鼻甲有無增生,致敏源刺激得多就會
同埋洗鼻
我唔知算唔算鼻塞
係個鼻經常性入睡後痕醒 (日頭夜晚都無事 only瞓覺先痕)
多謝你意見
會去洗下鼻先 (本身有買洗鼻啲嘢 但我成日懶鬼唔去洗💩)
今晚睇吓有冇改善

我bmi正常 但都覺得條頸有啲變粗
如果無再頭痛頭暈 會努力做返多啲運動

更新返
首先再次多謝樓上提供過意見比我嘅巴打
買完呼吸機後
小弟目前在家休養中
過去七天我每日都瞓到九小時
覺得瞓得耐咗係同個呼吸機有關係
我感覺 帶咗呼吸機瞓覺 個鼻無咁乾燥+ 半夜起身嘅次數少咗
*但有幾晚個面罩太緊唔舒服整醒咗自己

雖然目前仲係經常頭痛頭暈
但希望過多一段時間
可以恢復返身體
加油 巴打 好快你會Feel到 起身個陣 精神好多 同唔會頭痛
Resmed 最緊要配啱個mask
你用full face 打側瞓都唔舒服,係唔會甩罩
用P10, N30呢類就唔會緊,我自己都用緊。N30最舒服
我都有用
細佬有話好啲但唔係完全解決
係呀唔會完全解決問題,仍然會有鼻鼾聲不過解決到呼吸唔暢順嘅問題。
因為如果唔用呢條帶佢會突然間stop咗呼吸,隔一陣就會好大力吸一下空氣。
巴打呼吸練習有冇推薦?慣咗腹式呼吸唔係好識改
另外練條脷嘅肌肉重唔重要?
只能夠當係一般性烏龜頸咁去答你,呢段video教嘅兩個動作係鬆開心口去呼吸,令到個頭唔駛被慣性扯向前,啲chin tuck單從條頸出發其實冇用
https://youtu.be/M7IftlwCfw0?si=YkRThciQTEo1b1Wm

條脷可以做呢隻運動,但我就懶冇做到,我只係好有恒心咁貼住上顎就算
https://youtu.be/WsT9DSuocr4?si=OawEzDDzIfdHABS3
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞