睡眠時打鼻鼾及懷疑血氧值低嘅問題

46 回覆
0 Like 1 Dislike
請教各位巴練打
小弟瞓覺時 聽人講會打鼻鼾
有時間唔中就會有一剎那 血氧值 少於90% (最低試過88%-89%, according to apple watch)
但平均血氧值就通常都95%

請問我呢個情況 會唔會對身體有好多影響呢?

小弟呢排夜晚夜覺 成日半夜時 個鼻好乾 之後痕醒
過一陣就好彩都瞓得返

but呢排本身身體都差 (暈過一次入院) and 基本上每日都頭痛頭暈咁

好希望搵到解決方法及原因
多謝各位巴絲打意見先🙏

離死不遠 醒目就快啲買home NIV
呼吸機啦
有兩個方法
你可以試試淘寶買止鼻寒牙套,係一種好厚嘅令你個嘴訓教都會張開拉起條脷肌肉

最終解決方案都係呼吸機
有咩手術做
而家呼吸機好似進化到好細,同個airpods pro 個盒差唔多大,塞嚟個鼻度
醫院無幫你check 咩事咩?
你睇下醫生好d 喎,知咩事先知要點搞嘛
有冇話打側瞓會好啲?平時有冇烏龜頸?
咩app嚟
睡前打側睡
睡醒會變返平敞
有烏龜頸 (間唔中都會做縮下巴動作)
但呢幾日條頸 懷疑瞓捩頸 呢加縮唔到下巴
autosleep
要配電子錶先detect到心跳血氧等等
你應該由頸到心口,上背,嘅肌肉都緊,限制住呼吸時ribcage向四方八面膨漲,所以啲縮下巴練習冇用,試試每日做呼吸練習,放鬆返啲限制呼吸嘅肌肉,另外你條脷有冇貼住上顎放?冇就重新學,呢個係條脷應有嘅位置,呢個位置令該範圍有穩定性,有咗穩定性肩頸肌肉都放鬆返,呼吸會改善

不過呢啲解決唔到都係要靠睇專科醫生,有啲人真係要靠手術先搞得掂
靚機有水煲humidifier無咁乾
一個好嘅枕頭同靚嘅床褥比你想像中更有效
利申:換咗個枕頭(唔你貴嘢,一千銀樓下,純粹啱我姿勢),大大減少咗鼻鼾問題
請問你用咩測試?用智能手錶?定其他
感謝巴打你嘅意見🙏
又提供咗一個新嘅方向比我(原來條脷冇貼住上顎放)
係咪即 整條脷 放鬆嘅狀態下 擺係上顎位 而不是放低下面排牙到?

咪吸練習會嘗試睡前做 希望有改善

轉頭就出去買個自動式呼吸機 希望從今天開始解決睡眠窒息症
autosleep (app)
要配電子錶先detect到心跳血氧等等
大約兩年前曾經換過床褥
啱啱亦都換咗個枕頭,但係改善唔到
睇醫生啦
搵個耳鼻喉科/呼吸科醫生
有冇塵蟎敏感?瞓覺如果鼻塞呢個就係主因

換過啱嘅枕頭打側瞓都有幫助

Btw自動式呼吸機 有無link?想睇吓係點

同埋你mon訓覺係咩app黎,有apple watch但唔識用
會叫你做手術切呢樣切嗰樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞