(緊急求救) 我隻兩歲仔唔知呢排發咩神經一抱親佢咬人

36 回覆
0 Like 23 Dislike
望住佢同佢講no仲好低沉嘅聲音同佢講唔准
都試過 都係繼續吼 就係唔識,所以先上嚟問吓巴絲點樣做
Poodle 黎
覺得隻狗係仔呢個觀念一開始已經錯晒
你要樹立權威確立自己主人地位
俾佢知道你先係犬群領袖
要訓練到佢識得對你服從
服從先喂佢食物,做啱先有獎勵
佢再唔聽話就掉出街由佢死啦
包食包住仲咬主人,呢啲癲狗可以棄得
道德撚可以慳兩句,有啲癲狗真係養唔熟
其實係咪唔應該指住佢個樣 講no
師兄咁我想問我隻狗夜晚唔食狗糧 我唔知佢心態係想人為啊定係做乜鳩
聽講有啲朋友話係15分鐘,之後同佢講,如果15分鐘唔食就抌咗佢 , 改善返佢個食飯時間?

其實 佢咁惡關唔關未絕育事
同絕育有冇關我答唔到你
你隻狗係咩品種?
唔同品種習性可以好大差別,訓練方式都唔同
我建議你搵專業犬隻訓練師同隻狗做行為訓練同社會化訓練
同埋有幾個大原則要記住:
你先係犬群領袖
唔好畀隻狗太多attention
間屋係你嘅領地
食物擁有權同分配權都喺你手上
甚至佢嘅行動自由權都喺你手上
佢服從先有相應獎勵
佢發癲就要受罰
唔好咁快屈服就得 唔好心軟 如果唔係有排教

比佢知邊個先係主
你知唔知點解佢會咬? 係因為驚想保護自己 定係發惡有唔鐘意既事就用咬去表達? 呢d原因好多時都係主人有意冇意教出嚟 唔同原因要handle既方法都唔同 你咁樣喺度問無可能有人幫到你

你同隻狗講No, 呢個係一個command? 本身有冇train過, 佢知唔知No係要做d咩? 佢發緊癲咬你你估佢會唔會服從你command? 定係你諗住佢會明白人類溝通中No既意思?

咬到見血其實已經好嚴重 所以都係比錢搵人學下點教狗 早學早改善
咬翻佢
佢食完野/食緊野明顯係護食問題
你唔教好佢仲走去搞鳩佢咬你就抵死架啦
抱佢被咬你唔識教咪唔好抱囉
狗既問題全部都係主人問題
最簡單既方法就係上面咁講當佢係狗
唔係仔
你係主人
要服從命令
唔想比6000咪上網睇下人地點教狗
韓國個咩姜馴犬師都幾好睇
香港都有eric ko
貴婦冇咩殺傷力自己學都冇咩問題
即刻駁嘴條條大路通羅馬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞