洗碗碟機

314 回覆
20 Like 31 Dislike
咩牌子
Miele
老母表示如果洗衣機同洗碗機淨係可以揀一樣,一定會揀洗碗機
因為衫可以拎出去俾人洗
其實事實係真係洗得乾淨過手洗
因為佢用70度高溫去洗
你手洗點會用到70 度水洗
同埋慳水過自己手洗
好多時你入4L 水入去洗碗機
佢就用4L 水幫你洗哂d 碗
你用手洗過一陣水已經超過4L 水
有洗碗機緊係入得幾多得幾多 起碼洗小d
50 隻碗,入到30 隻 咁你都係洗20 隻
反而我覺得有部廚餘攪碎機實際啲,
2個人食一次飯 6 - 7 隻碗, 連埋備料.
洗其實唔煩, 最煩係痴住碗碗碟碟啲廚餘同汁,
垃圾筒過夜臭到仆街.
如果一鳩打碎佢沖走晒仲好過洗碗機

(利申: 2 樣都無)
再洗多轉咪一隻都唔洗洗
早買早享受
而家諗緊座地45cm定係60cm
60cm嘅話個sink可能會得番好細
除非要將佢擺去爐頭底, 但又未必夠高個廚櫃..
屋企唔多人既話其實45cm都夠既 都放得落啲細煲
其實兩個人
而且係冇大煲 最大果個都只係28cm咁上下
應該一般日常生活係夠用
不過都係諗緊有大買大依樣野姐
但45cm個廚房就好似會好有d 唔洗整個迷你sink

btw 45cm嘅話 係咪得bosch?
本身睇中西門子iq700果部60cm
想搵多部45cm 做spare
用緊miele 洗碗機

就咁沖一沖放入去用6/70 度水洗唔洗洗潔精都啜手好乾淨
西門子 惠而普 美的 都有45cm
話洗唔乾淨嗰班人其實有冇用過㗎
90%冇 淨低果10% 係冇睇說明書教點擺位
用緊45cm electrolux 無投訴
煤氣爐下面放到 枱面唔好整太低就得
不過要預返條喉點走位
你放抽油煙機個網,仲有放個用咗好多年嘅玻璃杯入去
仲張影定相,佢哋鐘意唔認數
其實諗諗下,你用自己錢,唔洗理佢啦
快d買呀,遲買後悔
屋企幾大先用到座地60cm
而加啲樓3房都無位擺
其實西門子同bosch我係咪可以當同一樣野黎
只係外觀有啲分別
洗碗機依類大電器可以都想用好啲嘅牌子
所以應該會喺西門子, bosch 同miele之間揀
得一兩個人先有用唔係你死就我亡,和諧機有無聽過
同集團但唔同brand 但我唔會話一樣
BMW 同Mini 係咪一樣
通常Bosch 都係貴啲同多啲功能

我自己係揀左惠而普 平一半
洗碗機既原理仲簡單過洗衣機 個人覺得冇需要買貴除非你好需要果啲額外功能
洗碗劑係咪一定要用粉, 用液得唔得?
幫老人家答埋:嘥水又嘥電
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞