幪面超人史上邊一個最勁?

291 回覆
5 Like 88 Dislike
睇你個人興趣啦

80年代昆蟲嗰啲就係昭和

2000開始有少少科技同埋裝甲感就係平成

去到2009年有一個叫decade ,擁有變身成其他幪面超人嘅力量佢嘅故事包含咗第一至第九個平成拉打嘅平行世界,佢嘅出現劃分咗新舊平成

新平嚟講,第一個係decade /W,不過呢個就眾說紛紜嘅,因為新平成有道具1至10嘅講法,其實都唔係好關事
只不過由Decade(佢係得30集左右,其他正常有45至50)開始世界觀統合咗,每年嘅劇場版都會前後輩合作咁樣有關連

師兄你有幸而家先入坑嘅話,建議由W開始睇,順着落去就係ooo, fourze,wizard,gaim, drive,ghost,Ex-aid, build, Zi-O ,咁樣你就唔使為咗睇明白Decade而追番晒舊平成住
到你真係鍾意咗拉打,自然就會想煲,但小心荷包頂唔順

Zi-O就係平成嘅結束,佢係會有晒過往所有拉打嘅少少故事同客串,不過唔識都唔太緊要,到你真係好想了解發生咩事嘅時候你先再煲返之前skip咗嗰啲

新平成啲電影如果係多過一個拉打合作嘅,主要都係同一個叫財團X嘅敵方打,所以玩埋玩具嘅人就會叫Bandai財團B
Btw如果冇睇開戰隊嘅,其實超級英雄大戰可以skip

Zi-O之後進入下一個年代,就係令和拉打
Zero One, Saber, Revice, Geats, Gotchard

五套年年都有人叫神作,同時都有俾人屌
但其實睇特攝人哋嘅評價真係唔信得過
尤其是香港啲人好鍾意大風向
呢啲各花入各眼嘅,冇需要爭拗
純粹俾你參考吓
俾人鬧得最大力應該係Saber同埋Revice
Zero One同Geats應該係暫時大家嘅神作
Zero one同saber嘅死症係因為疫情
Gotchard其實唔差嘅,咪就係一套兒童作品,我自己keep住有睇就覺得係慢慢進步緊

日本特色係日本演藝圈新人演員嘅登龍門
有好多拍完之後都係日劇同埋電影方面做到風生水起

次序嚟講其實有首歌嘅我諗而家大家數嘅時候都會自然咁樣哼起咗呢個音樂

https://youtu.be/OUHqPPCe1xI?si=dbyKEzPlcoFoSc8T
秋風起 三蛇肥
感打巴打!一直都覺得好型,但係冇時間睇
嚟緊有假期諗住煲一煲佢
佢係少數襯你未變身仲係人嗰陣打柒你嘅拉打
一解特攝咁多年點解咁多時間比你做變身動作嘅問題
其實古迦都有變身動作被打既情節
時王有晒其他拉打力量
帝騎又係有晒其他拉打力量
點解帝騎唔夠時王打?
用嚟刷裝備
岩佢嘅設定係過去現在同未來都係最勁
你咁講,古迦同阿極陀夠係神喇
係唔夠oma 打啫
其他型態decade屌住咁打佢啦
呢隻定逢魔時王勁
初期一路打一路變
去到後期好似都係變好先打
主角要認真+嬲先真係變逢魔
所有boss都比佢一野秒殺
普通形態佢冇覺悟心態就真係弱
final form 俾 drive 一腳踢到解體
逢魔
drive 勁
因為要zio 新形態贏,所以decade 21 要輸
古迦係人造神,agito個final form根本未進化到可以同嗰兩一戰
咁帝騎係咪都會有時王嘅卡?
依套咩名
帝騎有變過時王
Grand Zio 被G4 打爆
查 decade 劇場版
無睇開...
點解時王個設計,
好似成間廟咁, 成身佛像
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞