7800x3d 4080 super itx list 求評

40 回覆
1 Like 3 Dislike
降壓 全核-30 -40 就又快又涼, 預設電壓一定熱+ 嘈
要降壓就好似有d 揾笨咁
同PBO2自動超頻個特性有關。佢睇住個溫度嚟超頻,只要唔撞個溫度上限就會keep住加頻率。要減低個溫度其中一個辦法就係俾少啲電佢。只不過降壓要睇cpu體質,對廠嚟講佢俾個電壓係最穩陣嘅setting 嚟。

AMD有積熱問題。7800x3d你用咩散熱都係差唔多。idle 都有差不多50度,其實set返個風扇60度之後先高轉數啲就唔會嘈。
idle 50度咁誇張咩?
你自己上網做下功課,7800x3d 積熱。 睇完覺得ok先買。
上個禮拜先砌完7800x3d 4070tis,不過用fractal terra箱。7800x3d的確係有積熱問題。雖然唔會影響performance不過風冷會嘈
入bios較低個風扇轉速setting, 有loading 60度之後先轉快啲。 我用cinebench燒機果時cpu 去到90度,摸個散熱都只係少少暖。個風扇吹咁快都無用。
想問下 點解好少見itx 機箱有防塵
想砌itx 機但怕要成日清塵
itx個散熱空間已經夠細
你仲想防塵係咪想焗死部機
你真係要防塵 自己買3M冷氣隔塵網貼出面就算啦
如果用mushroom s v2 加280 aio 係唔係好d?
散熱上會好啲
呢個case散熱好差,真是啱北歐用
78記得最少-30
正常CPU idle應該係3x 至4x頭
我E家用緊13600K,開住Chrome
全部Core都係35-38度左右
就算用aio 都係?
我都懷疑過係咪我散熱裝得唔好,睇返其他人分享都係差唔多溫度就放心啲。用prime95試機果時個溫度都係75度左右。打機都係6-70度。又真係吹佢唔脹。

而家硬件嘢都無話正唔正常,好好哋粒u買返去用一年半載就縮缸。GPU又話燒插頭。 佢idle 時熱少少,唔會過一年半載死俾我睇已經收貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞