7800x3d 4080 super itx list 求評

40 回覆
1 Like 3 Dislike
睇下有咩可以換,唔該哂

巴打
你上得7800,點解要用風冷,仲要下吹式
你要唔要望多次佢用乜殼再講

係我眼殘

不過7800其實都熱
風冷真係壓到咩
X3D涼好多
然後樓主你張卡塞唔入去個殼
有咩其他差不多model 推介?
同埋7800x3d風冷咩溫度同嘈唔嘈?
ZOTAC GAMING GeForce RTX 4080 Super Trinity Black Edition 16GB GDDR6X
有5年保
我見到網上有人話有熱同嘈,但又有人話好涼冇問題,唔知信邊個好
自己睇路,條ram未必啱裝
呢隻牛 黑色條12v線好硬
建議白色
12vhpwr
唔同色線材會有分別???

黑色左下白色右下
竟然,有冇其他PSU 冇硬線介紹?
Check下張卡係咪短過或等於330mm 先
SFF標配係SF750, 軟線+白金靚牛
但冇12VHPWR跟要自己另外買
corsair有出premium版軟線12vhpwr 但香港好似唔見要amazon 買返嚟

又或者你可以等下黎緊computex corsair 會唔會公佈出新版SF750/SF850 (非SFXL) 最近全球都有人話缺貨+有流出圖 令好多人都估就announce

再唔係直上custom cable

另外查compatiable list Ridge 淨係放得落4080 super proart
你可以再自已確認下 or 換箱
用緊7800x3d matx 都細
你唔care溫度其實okay
但會驚熱既話風冷 matx都最起碼
大機箱建議風冷 唔駛煩
細會建議水冷

利申用緊 fractal north atx 加noctua d15 三把風扇 benchmark 時max temp 79C
細機箱其實好嘈
會聽到啲風扇係咁轉 又焗
用晒貓扇都係咁話
轉用左north之後 個fee真係爽好多
唔考慮NR200P Max?
利申用緊, 4080公版+7900X
成年前大陸有隻SF1000, 而家都冇晒聲氣
應該睇定d老黄隻頭再諗出唔出
要擺左邊,同埋ridge 細細隻好有趣想試下,但有d巴打講溫度問題有dd淆,或者有冇invert itx case?
我之前就係睇Cool媽嘅NR200 Max, Dan case嘅C4SFX, 同Lianli A4-H2O
3揀1
最後貪NR200P Max有埋隻850W牛同啲線已經route好哂咁滯
cool媽水冷同牛靠得住?
both垃圾, cooler master啲嘢係業界最撚垃圾, 同大陸二三線雜牌差唔多水平, cooler master牛最撚易炸

火牛最好都係Seasonic, 水冷最抵用就Valkyrie, 平同埋AIO入面散熱數一數二, 驚大陸嘢就買返大牌子, 隻隻都差唔多, 比較推薦EK/LIAN LI, 怕RMA煩就買CORSAIR, 直接DHL收件去台灣, 來回一個禮拜都唔使
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞