博通甫收購 VMware 終止 ESXi 免費版並重新改洗經銷商引反彈

88 回覆
1 Like 21 Dislike
佢果個講緊reseller , 唔係客。 佢要收留
番哂d牌。
3隻host max 96core, 7-8萬only. 唔洗十幾萬
EXSi 上嘅VM guest 唔係咁易完美convert 到去其他hyperior,中間嘅risk 無IT狗敢博。企業客硬食呢轉加價。
係都只會迫人去K8s / docker 啦
之後都會焗住用。好似commercial MS office 岩岩停perpertual 果時咁,個個屌一輪之後都係乖乖俾錢
container點replace vm
訓醒未
新價喎
舊價個時買就7萬樓下
行唔行到RAID?
係咪用普通機箱同普通PC差唔多
好撚慘
用左Proxmox六年,而家同時行緊6部機,由屋企用到公司個lab都好夠用。

佢問題係support未做到24/7,企業用可能會比較欠缺,但應該遲早會有。
公司用緊HP Proliant DL380 x3 行vmware, 而家license咁貴, 轉proxmox好唔好
我要成個VPS呀
公司有客都決定唔續vmware
做撚死人
講乜春啊..
你up 乜鳩呀
用緊ESXi 又點會轉docker/k8s玩自己
放心
到時就好似RHEL KD殺CentOS 咁其他廠出哂tools同guideline 俾你
續佢條命撚,過多年買過新版仲平
有得揀緊係續左先啦
我自用,順手幫個lab set左幾部server,用LXC/VM行Jupyter notebook/COMSOL做 calculation咁解。stability/performance完全冇問題,maintenance亦都極少。

至於俾成間公司用,由於我唔係做IT,都係俾專業人仕答返你。再唔係Reddit哩個topic有無數討論,去r/Proxmox就有好多可以參考。
十萬八萬就算啦當豪比佢,最仆街係計physical core唔係計per CPU,你買粒勁U=玩自己
轉alma 或者rocky
轉嗰下其實冇咩嘢,P2V或者上cloud咪又係咁,事前試清楚姐
反而係怕migrate之後行咗一段時間後爆鑊
唔通要用sangfor
renew quotation 個價最後多個零真係叫人點續
比條生路啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞