博通甫收購 VMware 終止 ESXi 免費版並重新改洗經銷商引反彈

88 回覆
1 Like 21 Dislike
有Budget 就係 但好多公司應該會轉會 cut cost
始終VMware subscription真係貴
冇訂閱就冇patch
今年續subscription貴左3至4倍
好多公司真係失預算拎唔到錢出嚟,焗住斷約
訂閱係support service
睇新聞vmware好似直頭成個licensing model轉左做訂閱制
新裝嘅如果每年唔課金renew係直頭唔比用?
Boardcom 垃圾公司
用到 但冇得update
係都玩 hyper-v 先啦
hyper-v
virtualbox
Xen
轉 subscription basis 已經倒米

然後再斬埋 standard subscription, 最平只可以揀 cloud foundation (即係 enterprise plus) 就更加倒米

好多公司根本用唔著 enterprise plus 嘅功能,留名等睇 Vmware 沒落

之前Symantec SEP 已經領教過

Mac版有問題 個support 話佢地無mac機試
Broadcom 玩死左幾間software 廠商, CA, symantec, 以家Vmware, 間間買完雞毛鴨血
好多個人用家都用緊proxmox
vmw應該本身就少左用戶所以先咁做
等睇vmw食屎
即係全部轉sub,同埋只做買得多既客既生意?
我嗰間鬼佬公司好撚癲
整3部AMD ryzen 家用機 用10G card cross 連埋一齊做proxmox cluster
就拎去界vps賣比D客

以前係server grade 幾部貴野做ESXi cluster

閒皮到!
如果比D客知道我地當佢水魚真係唔知講乜
都正常,而家家用機都咁多春
essentials plus kit成十幾萬
貴咗成倍
但係呢D只係有誘因叫D細公司無上一代D設備先會諗呢D縮水野
VMware 咁L大間
CVE出事點都有信譽過D濕9 proxmox公司

分分鐘你宜家按緊 azure / aws 平嗰D背後個底都係qemu
epyc 都唔用?
根本覺得用pve取代到esxi嗰班都係個腦坐住咗
當pve好似esxi咁改license起價咪又係企咗喺度

同埋用得呢d野既人點會識搞kvm同qemu,唔識搞就乖乖課金啦,陣間俾你省嗰少少license但係炒曬堆vm邊個孭
其實都好睇係咩公司
傳統企業未必敢轉,或者只將無咁重要嘅server轉
如果本身係科技公司或startup, 嗰啲行得比較前,可能一早轉咗添

所以完全取代係唔會,但點都會走一班客
唔怪得呢兩年狂打電話黎
呢個post 咁多IT狗
十倍只係將以前support maintenance 嘅錢比照買新subscription license 條數。 因為接左手後全部舊世界買斷制嘅license 都唔準續maint
仲可以買到standard 。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞