其實點解賓賓咁低人工?

65 回覆
13 Like 25 Dislike
其實應該引入東歐女傭, 佢哋國內平均人工仲低過賓賓, 應該好樂意過嚟, 順便教埋細路俄文, 點都有用過賓賓文

五年內全香港一定冇哂印傭非傭
新一代嬰兒過半數會係混血兒
一星期做足六日,日日困係屋企,由我起身做到我瞓覺。一陣遇着個仆街僱主又要照顧小朋友老人家好似狗咁渴。

我哋放咗工可以休息下行街食飯,佢哋一個星期先得一日。我唔明點解只係值低人工囉。

香港都好多人日日做足6日,日日困係公司,由起身做到瞓覺。公司9成9有遇仆街同事上司老細又要照顧客好似狗咁撚。

賓賓放左工都可以同同鄉坐公園行街食飯,至少老細同客唔會急call......

賓賓係自己國家搵唔到咁多,黎到香港包食住,實際上有好多賓賓,你出左去之後係屋企嘆世界,工作時間可能少過你(朝早6至8,夜晚5至11)

呢一代有學歷係搵到香港個人工
但有學歷點解唔去外國做專業工種

好似鏗鏘集有講過
香港一個月=菲律賓大學生畢業人工既6倍...

其實都慘既
菲律賓d男人係唔做野,老婆寄錢返黎俾佢地
通常佢地喺菲律賓有幾個女友
做姑爺仔
因為 人人都做到既野 請佢做 份人工係恩賜黎
其實應該引入東歐女傭, 佢哋國內平均人工仲低過賓賓, 應該好樂意過嚟, 順便教埋細路俄文, 點都有用過賓賓文

引入競爭,有料怕咩競爭
數碼港返工
日日見住d賓妹放狗
大家都係賓妹,有人住貝沙灣,有人訓廁所

賓賓都要講connection架
有d 賓賓拍到好碼頭會搵自己人黎香港
賓賓界都有輩份之分
有錢老闆果d 賓賓惡好多

聽講近年少咗好多賓賓,嚟香港大部份係印印
因為加拿大批准咗賓賓去加拿大做女傭,人工每個月大概港幣一萬二千蚊,香港嘅三倍咁滯。

唔駛湊細路,
湊我一個得喇

一人家庭有無得請

東歐妹都好多知書識禮,高學歷
教育制度難捱過香港好多
輸入佢地又可以幫佢地解決性別比例失衡問題

點解佢地會女多男少

唔駛湊細路,
湊我一個得喇

一人家庭有無得請

政府正係開放俾單身家庭申請咪得,已婚家庭就繼續請菲律賓。

東歐妹都好多知書識禮,高學歷
教育制度難捱過香港好多
輸入佢地又可以幫佢地解決性別比例失衡問題

點解佢地會女多男少

因為唔知點解某啲東歐國家嘅男人嘅預期壽命短女人一截
雖然大部份國家都係女人長命過男人 但係多數都係多4-5年左右
但係俄羅斯烏克蘭嗰啲係可以多成9-10年
背後原因 我唔係好清楚 有人話係同酗酒文化有關 唔知真唔真

不過呢 如果你諗深一層 照咁講 東歐嘅所謂性別失衡其實主要都係老年人口男女失衡所致 青中年嘅男女比例其實算係正常
所以我唔覺娶佢地嘅青中年女人會解決倒佢地嘅性別失衡
娶佢地啲呀婆先可以解決倒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞