其實點解賓賓咁低人工?

65 回覆
13 Like 25 Dislike
其實應該引入東歐女傭, 佢哋國內平均人工仲低過賓賓, 應該好樂意過嚟, 順便教埋細路俄文, 點都有用過賓賓文

仲賞心悅目添

又可以改變香港血統,有利港中區隔,提高香港男人對港女議價能力

有東歐女傭訓身我都請返個
因為係引導佢地入黎打工囉,睇落人工好低炸,佢返番家鄉可以買到層樓架

購買力計落仲高過一般打工仔
其實應該引入東歐女傭, 佢哋國內平均人工仲低過賓賓, 應該好樂意過嚟, 順便教埋細路俄文, 點都有用過賓賓文

仲賞心悅目添

又可以改變香港血統,有利港中區隔,提高香港男人對港女議價能力

搵東南亞人黎做主要係因為歧視
因為一般男人對東南亞人冇興趣

如果純粹搵個發展中國家既女人黎做
大把地方可以
唔好講東歐, 剩係大陸鄉下地方都大把人肯

如果好似賓妹咁18歲就過黎, 你諗下如果屋企住左個18歲既農村姑娘...

老婆一定唔肯
所以唔洗講東歐
因為係引導佢地入黎打工囉,睇落人工好低炸,佢返番家鄉可以買到層樓架

購買力計落仲高過一般打工仔

屋企以前個印傭, 做左幾年野, 個個月寄錢返去
返到去唔認得自己屋企, 太大太靚
佢嗰邊自己屋企都有請工人
一星期做足六日,日日困係屋企,由我起身做到我瞓覺。一陣遇着個仆街僱主又要照顧小朋友老人家好似狗咁渴。

我哋放咗工可以休息下行街食飯,佢哋一個星期先得一日。我唔明點解只係值低人工囉。

包食包住 乜都包
到時咪請班東歐180大隻肥婆村姑黎香港
香港租個板間房都三四千,連埋每日三餐依度起碼值5000蚊
加埋人工高過9000好過唔少基層啦
而且4000蚊人工幾乎淨袋,一個月放4日假最多咪洗1000蚊
每月淨3000我諗好多香港人都唔得

再講,佢地嫌低就冇人做就要加價啦,洗你幫佢諗咩
對佢地黎講4000蚊已經好高人工
而且包食包住
佢地過黎香港要自費去上堂 如果唔高就唔會有人比錢上堂再黎做野
資本主義就係壓榨嫁啦,下下都公平我都變誠哥啦
跟本上就係資源錯配 就好似好多巴打所講 佢地好多讀過大學 佢地其實可以教書

仲賞心悅目添

有東歐女傭訓身我都請返個

好過娶老婆

仲賞心悅目添

搵東南亞人黎做主要係因為歧視
因為一般男人對東南亞人冇興趣

如果純粹搵個發展中國家既女人黎做
大把地方可以
唔好講東歐, 剩係大陸鄉下地方都大把人肯

如果好似賓妹咁18歲就過黎, 你諗下如果屋企住左個18歲既農村姑娘...

老婆一定唔肯
所以唔洗講東歐

D女人真係帶頭歧視
到時咪請班東歐180大隻肥婆村姑黎香港

有機制,有得揀的時候就唔係你班女人可以話事嫁啦
菲律賓人係賤d架啦
真係睇際遇架咋
我朋友住南區house,
一屋三個人, 冇寵物
請六個姐姐
平時圍埋吹水冇野做
去買餸有mulsanne/七人車坐

我個賓賓都好hea,
每日淨係煮早餐, 我午晚多數冇係屋企
比間客房佢住
唔用嘅房平時唔開, 一星期先掃一次塵
我同一套衫可以著幾日, 衫褲都唔多件
平時都係tee+牛多, 唔使點熨衫
4150人工差唔多淨袋
平時買野打下虎頭主人唔計較又袋多筆
一個月唔使使一千蚊
真係睇際遇架咋
我朋友住南區house,
一屋三個人, 冇寵物
請六個姐姐
平時圍埋吹水冇野做
去買餸有mulsanne/七人車坐

我個賓賓都好hea,
每日淨係煮早餐, 我午晚多數冇係屋企
比間客房佢住
唔用嘅房平時唔開, 一星期先掃一次塵
我同一套衫可以著幾日, 衫褲都唔多件
平時都係tee+牛多, 唔使點熨衫

數碼港返工
日日見住d賓妹放狗
大家都係賓妹,有人住貝沙灣,有人訓廁所
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞