Gigabyte RTX 4090 正常使用一年後燒頭 代理/廠商無法維修仲想打折退款?

69 回覆
1 Like 14 Dislike
下世小心d, 新頭好似9 月先出,你9月買未必係新貨

技奸
GeForce RTX 4090 已確定無法入口
所有外國品牌保養 RMA 中止!僅獲退款處理
https://www.hkepc.com/22300

近日 HKEPC 群組近期熱話,美國禁 GeForce RTX 4090 入口香港,如果在禁令前已入手嘅 GeForce RTX 4090 玩家,如果壞卡要 RMA 點算呢 ? 貧僧問咗好多間代理,得出以下嘅答案︰

綜合各大代理的回覆, 現在 GeForce RTX 4090 的 RMA 都是 Case by Case 處理,按照情況盡量提供協助,如果是簡單的例如風扇問題,會寄零件到香港進行更換,如果是不能運作的,各大品牌處理手法並不相同。

大部份台灣品牌,GeForce RTX 4090 的 RMA 個案是寄回台灣處理,當原廠確認非用家責任後,由於顯示卡因美國禁令無法寄回香港,違反可能會被美國重罰,所以大部份原廠會按照購入價格全額退款

如果是中國或香港品牌,由於 GeForce RTX 4090 的 RMA 個案是寄回大陸維修,因此維修後寄回香港並不會受到影響,但維修所需時間會視乎情況,如果真的沒有 Chip 維修了,也只能按照購入價全額退款。

近日有單 GeForce RTX 4090 用家壞卡拎去 RMA,代理向用家提供全額退款,但該用家質疑為何腦場還有 RTX 4090 現貨,點解唔回購換畀佢。

該代理回覆指,腦場的 RTX 4090 現貨已屬於店方,現在也沒有 RTX 4090 新卡入口香港了,經過多日來交涉後,用家最終接受代理全額退款,代理再向用家提供額外的 GeForce RTX 4090 D 價格優惠。
不過悠二話呢幾個月聯強得一張4090 要維修
所以先冇一個流程去做,先搞咁耐
計返制裁開始到四月,得一張4090 燒卡
其實個燒卡率又冇想像中咁高
因為大家都諗住「政治嘅嘢唔關我事」, 咪唔制定sop / bcp 囉
依家仲係咪肥強代理
聯強又唔係得香港先咁西
台灣仔都一樣屌晒鬼
反正我一定唔買佢代理嘅嘢
其實禁左香港賣我自己飞去台灣買張番黎係咪無問題?
學樓上講 每次壞次自己飛去?
咁要代理黎把撚咩
香港啲代理唔少都係把撚,唔係咩?
係悠二到買左pny 4090 , 如果燒頭係咪又係退錢算?
老老豆豆聯強有幾好大家心照
undervolt用既話會唔會無咁容易燒頭?
好彩夠窮只夠錢買4080S
呢單野真係由"代理 - 聯強"全數退款比個客?
#27,主因係悠二出手
較早前睇左另外一個Post,想指出:成件事根本唔係因為"代理"有誠意去處理或者幫手處理。

4090真係無辦法再正常途徑入口,腦場已經證實呢個消息
https://lih.kg/3672816

文中提及:
近日有單 GeForce RTX 4090 用家壞卡拎去 RMA,代理向用家提供全額退款,但該用家質疑為何腦場還有 RTX 4090 現貨,點解唔回購換畀佢。

成件事:
1. 如果呢位客人張4090唔係同法奧買
2. 如果唔係悠二出黎為"代理 - 聯強"保駕護航
3. 由"法奧"退款比個客
呢個濕鳩垃圾代理根本就無諗過全數退款,仲係度耍緊個客,初初係撚鳩呢個客想以"折舊價"去退款。另外想講如果買硬件仲揀呢個垃圾代理既貨的話,壞左想整?想退款?咁大家真係自求多福了。
但唔揀呢間會唔會仲衰,因為無悠二做中間人幫手
已經無掂diy好多年,只係好奇咁多年依然係咁閪
悠二都要嘔返賺左果part出來
學悠二話齋,唔係班花生友係度教個事主,邊會玩到咁
可能個傻仔就咁打折退左/食左張90d就算
某程度上網絡普及左, 對customer整體上有利左, 對商家反而有壞有利
如果個商家HEA覆/鳩覆, 都幾肯定傳通天, 生意額大降
咁講真華碩算幾好
我張ROG 4090買左半年
一開YouTube/game就閃屏/雪花/黑畫面
去代理佢話換一張
但換完番去冇幾耐
變左一入到遊戲開始就定格
再拎番去佢話冇零件整
寄去台灣可能寄唔到番黎…叫我換4090D
咁我梗係唔制
就send左番華碩
佢直接話退錢
當然我寧願要番一張冇問題既4090
因為買唔番…唔知要幾耐之後先有得再換張勁啲既
但華碩真心有公關
唔拖我時間
自由市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞