Gigabyte RTX 4090 正常使用一年後燒頭 代理/廠商無法維修仲想打折退款?

69 回覆
1 Like 14 Dislike
來龍去脈

[操作疑難] GIG4090正常使一年後燒頭 代理/廠商無法維修仲想打折退款?
https://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?fid=62&tid=2717363

維修單 https://ibb.co/r69FTXt
內籠 https://ibb.co/X37vX1D
燒頭圖 https://ibb.co/XzRMdwn
由於圖片上載限制只有150kb所以post link, 請見諒.

Q1.主要相關hardware
CPU:13700KF
MB:GIG z790
GPU:GIA 4090 GAMING OC
PSU: FSP PTM 1200 ATX 3.0

Q2. 用左幾耐? 安裝方法係點? 12vphwr 拔插次數?
22年聖誕用到而加, 只係清洗機箱隔塵網, 冇郁過張display.
砌機時因走線關係抆插power connector唔超過5 次亦檢查100% 插委先開機。
安裝時, display card及psu 各預留3.5cm 俾12vhpwr cable(可參考上圖)

Q3. 點樣知出左事 ,同埋出事既時候做緊乜?
打緊人龍8同埋開幾個browser tab睇youtube only, 室溫15度左右, Gpu load只係60%左右, GPU 溫度大約50度, GPU hotspot 都係60幾度唔過70度. 我慣左打機開著rivatuner statistics server 係左上角monitoring著
當時突然黑mon, 聞到強烈燒膠味, 按caplock沒反應

Q4. 上到去代理咩待遇?
去到青衣俾人當犯咁審問有冇預約 仲話可能會收錢維修。ok 當我唔岩 因為以前真係唔洗預約 同埋關於維修費...你緊上得少鬼佬forum睇 完全唔專業

最後就唔到取件時間, 轉場去mk放低張卡.

至於隻牛, 維修哥哥幾好人肯即場一換一, 教埋我定期檢查有冇鬆頭.

我心諗人地fsp代理都講咁已經係atx 3.0 設計問題, 點解老強仲可以覺得燒頭係人為?

最後,如果佢真係收維修費再update大家, 同埋我會email去N記問,點解跟著standard安裝 前後預留3.5cm 俾12vhpwr cable插到實 但一年後都出事而且判斷係人為...

你地睇完一定會話今時今日4090有保當執到。 但我想講張卡係2022年買 有早知無窮人
多謝收睇

香港代理正常表現,所以水貨有一定支持者
反轉呢
我用4090 AERO 24G,無OC,成日玩The Witcher, rdr2開到最高都無事。
到有事嗰陣你嘅結局就會同佢一樣
我所知 而家4090
應該係咩牌子咩代理 壞卡既話
都係退款 因為去返原廠 張卡就唔準出返黎香港
有部份品牌都係會睇返用左幾耐退返折舊價

所以嚴格上 4090 已經冇左原廠維修
有既係保養期內壞卡退款
或者搵業界某d 專業人士維修

今次呢個giga最後係安排返全數退款
又係你,慘
btw個客屈尻你?
唔係
其實呢件事上面 唔太關我事
當然個客當年係同我買
所以 我係幫客同代理原廠個d 中間傾下點解決
因為而家4090壞卡 冇一個非常固定既標準退幾多錢

個客完全冇怪我的 佢好多謝我幫手解決
佢最後都明聯強同giga都唔係有心玩佢
只可以講壞卡冇人想
寄唔返黎香港都更加冇人想
如果想自己飛過去攞得唔得?
今次真係關由治及興事
條友講到一舊舊,如果佢明知代理寄唔到又開咁既post?
其實最尾即係唔關代理事,一句講曬,即係4090因政治問題寄唔到返嚟啦
可唔可以應用到30系卡
壞第2 次又飛?
回覆果個邊一隻字得罪你
你咁撚仆街,自己壞左都要咒人壞仲有同你下場,真係抵你張display壞
依家用4090同冇保冇分別
1. 唔關仆唔仆街事,呢個係客觀事實,4090已經入唔到香港,港行就話仲有得退錢,水貨就 rap

2. 個 post 我轉貼咋喎,我用緊 4080
事件詳情請往悠二 tg group 了解,
裡面有悠二本人親自回應

Yujihw悠二硬件 TG Group
https://t.me/+Ar9BxCClJUhmYzg9

我都係你到買左4090,驚過左保之後先壞
有無得未壞都退錢/換卡
之前仲有班人話老屈人插唔實
自己插冇事
放大4090燒卡問題
睇到有d淆 想問睇生產日期點分4090係第幾水
利申9月法奧砌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞