四門棍波有咩選擇

152 回覆
4 Like 23 Dislike
香港楂棍就是罪
你仲要四門仲大罪
如果簪口燒咗你俾油嗰陣死氣喉會有好多白煙,因為coolant 入左去燃燒室,水燒滾左就會出白熱。
爛活塞環同瓦片會好明顯,有怪聲,俗稱rod knock 。 架車要踩會冇力
之前有位巴打話原裝STl positon ring land好易死, 最好裝部cobb accessport tune返個正常map入去 副engine會冇咁熱 不過我應該淨係會改cat back, 其他keep stock, 仲應唔應該tune cobb map?

利申準備買ej25 11代半 想做下功課請教下
D車行好撚閪架
上年睇架尾期水貨標價55
回價50唔賣
依家減到45都未賣出
之後買到架尾期行

依家28都有堆尾期行賣40中
fk8 見過有車行放37.8 (應該係前期)
擺左好耐
個樣都叫靚靚仔仔
唔知點解仲未賣出
28car而家最平34.8
應該好快會破30萬
仲邊有人揸棍波.
果堆賣緊廿蚊既fd2仲點走
廿蚊走唔到咪十五萬
十五萬唔得咪十萬
啲ek9 dc2都係賣十一二
平左啲
原裝mapping已經夠做,散熱已經夠用。如果再用cobb 照你咁tune 可能冇咁熱,但係架車動力會細左。Piston ring 爆既原因大多數係因為tune勁左,stock motor 爆既機會唔大。況且有cobb 既人冇可能忍到手唔tune勁架車

如果真係怕過熱爆ringland,我建議平d既選擇就係加大個intercooler,或者貴d既就係換forged piston 同ringland,我會順便換埋conn rod 同rod bearing,換完之後tune 400whp< 就點都唔怕爆
驚重clutch 難吊學乜人玩依類車
想快易渣味 i30n
好玩就focus rs
想玩raw機械感 sti
thanks巴打動力方便唔係問題 我唔太追快 300匹已經好夠不過好多鬼佬都話ej25 ringland failure係成日發生 我唔知係佢哋搏老命踩先會咁 定係斯文揸都有呢啲問題

同埋啲鬼佬都recommend cobb tune 話會好啲(我唔sure) 所以我方向都係求部車健康 快唔快我冇咩所謂 個人細膽 唔太揸快車, 淨係諗住換條cobb catbakc就算 多啲rumble聲

btw約左星期六睇車
我果部係dyno tune,唔係好熟cobb mapping,你要自己上網做research。
Btw make sure 齊service,stock motor,唔好貪平,唔對路就下架。
係呀 我淨係搵全原裝, 呢部係benz dealership搵(住加拿大), 行得算小, 2020年車 35,000km, 齊subaru service,冇accident reported. 如果試完車啱就去馬
柒還柒
未柒到炒車死
巴打睇車個陣會留意咩嘢?對sti有興趣想學下嘢
咁ZC33s 點睇想換
等級差太遠
Swift Sport根本同Fit RS同級, 唔明點解咁多人當佢係hot hatch
車輕都有優勢
正如i20N細馬力咁多都追得到i30N
我個部想寫stage 1
應該唔算好大改?
EJ25真心唔建議齋寫
我接手就只有改咗中至尾同invidia down pipe
Ej20會唔會好啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞