想remote用到屋企部電腦

57 回覆
1 Like 30 Dislike
我入我隻linksys router setting到睇唔似人地d片咁有直觀嘅開vpn server功能 係咪舊router冇呢個功能 定係要係其他地方manual set
改個生面口port放出街咪算 rdp好用咁多
TeamViewer唔可以熄MON咩
雖然我唔用
最鐘意用 Parsec
有密碼 驚閪
熄mon唔得咩?
Teamviewer熄咗mon都得架喎
搭單問Vnc有咩方法可以唔開mon用 假hdmi?
我之前都煩呢個問題
有啲moon熄咗當unplug咗
vnc入唔到 明明以前win7年代都得嘅
而家用hdmi欺騙器 平時就mirror screen
算解決咗
teamviewer 付費版最穩陣
ssh
依家隔一日返office
又唔想用mirror screen
玩pi啲人點搞
反而想知有冇方法remote power on
好似server 機咁
個個人都有fix ip 咩
Router DNS + port forwarding -> setup vncserver

ssh from anywhere you like
Enjoy ;)
先用Airmon, Airodump, Aircrack偷左隔離屋個Wifi先

然後根據下面張圖既設定, 就可以好安全咁Remote返屋企

淘寶買料價錢

咁如果隔離屋個 Wi-Fi 出問題
要隔離屋wifi 死,同時間你屋企Router死先會有影響,到時就打電話叫屋企人reset router 啦
cloudflare tunnel + rdp
1000蚊幫你搞掂
usbmmidd
有無用?
唔好講咁多 裝咗zerotier/netbird/innernet/tailscale先
有咩簡單文書野做?
RustDesk

好用過teamviewer
Opensource

雖然開發者有支国人,但佢可以自己起server,應該穩陣
自己起server用咗一段時間,正常好用。
之前先有單支那人係linux open source野幫手寫夠幾年code拎埋主要開發者個位先放自己鬼鼠野落去
咁入面都有鬼佬嘅,應該會𥄫實佢掛。
RustDesk最主要係server都可以唔用佢,自己起嘅server,應該穩陣嘅....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞