想remote用到屋企部電腦

57 回覆
1 Like 30 Dislike
黎緊會去外國但係仲有需要Access屋企部電腦
擺屋企部電腦會24×7長開,但唔駁Mon想盡量低耗電(應該會入部Mini PC)
因為盡量唔想煩屋企人要落手搞
只係用嚟做吓啲簡單嘢控制吓屋企Network/簡單文書野冇打機需求

想問吓有冇一啲好嘅方法
試過用TeamViewer但係好似屋企部機一定要有video output連住先remote到
用RDP算唔算一個好方法?諗緊有冇security concern

有冇巴打可以提議下點搞
steam remote
Chrome remote desktop 熄mon ok
但你無mon
一停電/部腦傻左要reboot你就gg
建議vpn server+RDP,個delay會低過teamviewer嗰啲
有得set wake on lan
rdp port forwarding 直出街 = 打開大門比人入屋打劫
加條iptable 剩係比你自己個IP入lo
duet
rdp係最順
最好bios set埋自動開機個d 防止意外熄機
原來有D咁方便既野
pc駁完mon
連一次teamviewer 熄mon
唔好熄機reboot死機
屋企係有mon但只係想慳位就咁放部mini pc 埋一邊 雖然必要時都可以叫人幫手搞一搞
但長時間都係唔想屋企人要落手操勞

或者諗緊退一步駁住mon但熄mon
我反而最憎加router
簡單複雜化
router開個vpn啦
用 tailscale 做 VPN,部 host install 個 agent,再係 remote client install 個 agent 就得,然後行 rdp
router可以setup vpn server
用vpn駁左入屋企intranet先再remote
但唔可以set sleep mode之類,會連唔番
thx bro
pikvm 係正, 連bios 都remote到
但官方版好貴, DIY版功能又太弱
買粒hdmi欺騙器就得 以前挖鑛用
rdp要router set vpn再lan入
放3389出街好危險
睇咁多巴打建議好似呢個tailscale比較易用zero config呢個賣點幾吸引

本身有諗過用OpenVPN set但好似tailscale仲安全d

Set VPN router雖然都好想試下但我爬左陣文同youtube片都係覺得對我黎講有少少複雜 硬係覺得我自己放3389出街會config漏野好危險

Anyway我都唔係networking專家多謝巴打們嘅意見
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞