盧宛茵拍劇被針對彈戲屎:啲戲唔係咁做㗎嘛!

215 回覆
196 Like 12 Dislike
呢個老撚土台真係好鐘意玩老撚土反串
唔係男扮女就老野扮hiphop友
佢同馬海倫、程可為、馮素波都係做呢啲角色
你google吓修哥啲契仔list先啦 邊個敢惡佢
你講上面果個林峯,同時期嘅徐榮都係冇得比
劉德華戲咁屎仲好意思拎出黎講
套套戲都係個個樣
呢個徐榮好樣過我印象中既佢
拍劇時間不定加臨時通知︰今日同你講後日開工都仲有一日刨劇本

羅蘭姐拍過的電影、劇集無數,被問到從影以來拍過最深刻的一部,她笑言︰「差唔多套套都會好深刻。」不過,她覺得一拍完就不應該記住這一部戲,「你一記住佢,你就入唔到第二個戲,所以我哋嗰時最忙嗰陣,呢個廠拍到咁上下又要過隔離廠,咁你拍咗呢個廠,一換衫過隔離廠,你就要將呢個廠所有嘅嘢全部洗晒佢,如果唔係你入唔到嗰度啲對白,記唔到㗎,所以造成到自己係好快忘記晒啲嘢。」

拍劇辛苦,不少藝人亦有講過在無綫拍劇特別辛苦,因為常常要通宵達旦工作,不知何時收工。羅蘭姐直言拍劇不趕,反而是因為時間不定,加上拍完一場,可能是極臨時才通知你拍下一場,「你想問話『我拍完今日,邊幾日再有啊?』唔知!答唔到,因為點解呢?劇本未出晒,所以答唔到囉,又冇得預計,只有佢話畀你聽,佢今日同你講,後日開工啦,咁都好彩仲有一日,可以快啲刨劇本。」

老人家沒有被優待照拍到凌晨︰我從冇話限住要幾點鐘走

拍劇日子無法預計,當然連收工時間也無法預算,羅蘭姐笑言︰「通常而家佢哋都話就吓我哋啲老人家㗎啦,但係算早極都要兩點㗎!」她續言︰「因為時間關係,(下午)5點鐘開廠,拍到8點,放食飯,放完食飯,咪又去咗一個鐘,9點鐘再開廠,拍到12點前放消夜。」不過,羅蘭姐表示現在監製們都好好,會先拍老人家的戲份,她說︰「放完消夜再拍,拍到(凌晨)兩點,已經係早㗎啦!你諗吓,啲時間有幾多呢?所以我就從冇話限住要幾點鐘走,最好就今日有7場拍晒7場就最好。」羅蘭姐表示監製們現在都好有人情味,「有次就聽到監製走落嚟,(話)『快啲啦快啲啦!放咗胡楓同羅蘭啦!』個導演就快快快咁,都要兩點啦。(兩點返到屋企都好晏?)3點啦!沖得涼就4點啦。」她又說︰「如果係第日冇早班嘅就好囉,如果有早班就都要去㗎,(有時)有㗎。(好攰?)大家都係㗎,唔係淨只我自己㗎啦,總之成組人要拍嘅,大家都係捱夜,大家都係要捱眼瞓。」

原文網址: 專訪|87歲羅蘭拍劇一樣要捱到凌晨︰拍到兩點已經係早㗎啦 | 香港01 https://www.hk01.com/article/720101?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
陳煒、徐榮係導演同老前輩面前有乜資格出聲就好似你老闆同你上司互屌緊時,你會唔會衝出嚟話要講句公道說話?呢單嘢佢2個俾人點名勁無辜
咁件事要睇個演員對自己有冇要求
當然可以導演講咩就做咩,變咗票房毒藥就推番落導演到,咩事都唔關自己事。
但盧宛茵拍咗野咁多年,睇佢性格都係果啲唔合理唔滿意,寧願唔拍果類人以佢咁資深嚟計,有番啲要求好正常好似上面講,佢自己加戲叫陳煒唔好走,當然係佢對自己有要求,會諗埋連唔連戲,唔會劇本冇寫就企係度算
姐係秀茂坪
佢個訪問係話自己訓練班果陣仲後生,覺得自己有林峯咁上下好樣,然而訓練班既林峯....
有冇訓練班既林峯睇過
你望下樓上第一二張,已經叫出咗道,你自己諗下佢再早期少少會乜樣
似係老屎忽指指點點 唔聽導演話喎
你又唔係乜嘢一線大明星 導演話乜咪乜囉 你估你係子華咩
唔係導演就有料
仲要係大台果啲
呢啲好多時係PA升上去
啲PA又邊度黎
可能讀都無讀過相關例如film&tv嘅人
果啲話導演就係導人戲果啲
大台果啲識得跟劇本拍
識得合理拍攝已經係好好
我諗外母都有好多種既,
咁岩盧宛茵呢個西口西面演法
唔係導演想要既咪嘈囉
我諗madam Lo覺得條友太串, 態度差姐
呢單野點睇都係個導演問題喎
咁徐榮真係冇講錯 比人笑咁耐真係慘
識DO既, 出黎打完場都得掛
以前玩metal,如果香港興呢啲音樂,應該唔會走去拍戲
就係識do先唔會為咗個老演員去得罪個導演
會唔會睇得啲導演太高?
大台導演唔同電影果啲
無咁大權
其他地方有乜權就冇人知,不過喺套劇入面佢一定係最大果個,劇集起碼廿集,個導演要覆桌,係咁ng你又得,cut晒你d戲份又得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞