YALE 電子鎖超級伏, 保養超級伏, 千祁五好買

50 回覆
83 Like 28 Dislike
我舊業主用YALE 電子鎖, 年頭把鎖個把手較開始爛, 一拉就響警報。打去YALE(後泥發現其實係一間叫金皇既維修代理公司), 搵師傅泥睇, 就話冇得換PARTS 停產, 俾左550 蚊上門檢查費。佢就推介某把型號(而家新既尼一把), 但價錢貴過友和買, 就問佢有冇DISCOUNT 買鎖連換鎖因為已經俾左上門費, 結果個折扣價仲貴過友和買鎖。最後我係友和買左佢建議果把鎖, 但係原來所有安裝YALE 鎖都係搵返金皇既師傅泥安裝。
伏1. 新舊鎖孔唔對: 佢地推介既果把新YALE鎖跟原來把舊YALE鎖係唔岩SIZE既(細左), 裝完把鎖後, 個鎖底門上面個舊孔係遮5 到,可以係外面見到屋內。( 吓, 個師傅賣鎖, 點會唔知把鎖同舊孔唔對尺寸會漏穿洞架- )
伏2。 然後師傅裝完冇封到個孔靜靜雞走左 。簽單時,係條款寫左D 草書甘既字, "XX 客人自行處理"。我係佢走左之後後泥先發現個孔, 打俾個師傅,佢竟然話叫我自己抆返孔。CLS
伏3。裝完鎖, 一個月後, 開始冇電,指紋有問題認5 到指紋. 電池係佢提議買勁量或金霸王。其實師傅話過, 半年先需要換一次電。
(我地用麥兜快TONE 讀出下面果段)打去售後(其實都係金皇), 叫我DELETE 指紋, 再登錄新指紋。結果REG 完, 認唔到, 一9 樣。
來回拍片WHATSAPP俾售後睇, 約左師傅上泥, 換左D PARTS, 過左5日, 指紋又唔WORK , 客服就話我係咪用緊其他牌子電池, 叫我換勁量, 我話已經換左勁量啦. 又再DELETE 指紋, 再登錄新指紋。做完登錄新指紋,WORK 10 分鐘, 之後指紋又5 WORK. 個情況係, 有50% 機會係5 WORK, 同埋好快又顯示冇電。
伏4。打去客服, 我要求換過把新鎖, 個客服開始HEA 答,唔應機, 開始話我四隻手指都質量有問題 原來把鎖有問題要換我隻手指先既.
伏5。WHATSPP 來來回回MESSAGE追殺左三日,, 反覆叫我參考保養條款,嬲到直接打WHATSPP CALL 俾佢, 第一下聽既人, 竟然話自己係做維修既, 爆響口話覆WHATSPP 既叫楊小姐. 然後高調傳召左佢上司即係DIRECTOR楊小姐, DIRECTOR楊小姐就話頭先個WHATSPP客服叫做PART TIME, 而PARTTIME 先生 "岩岩走左". HEA 答左一輪就再推"另一個"DIRECTOR 出泥。"另一個"DIRECTOR 話自己其實係外判維修公司,單野唔係佢跟開, 渣5 到旗可唔可以換鎖要問個牌子。只可以盡量爭取。(吓你HEA 完我換左5 次電錄十9 幾次指紋(每次錄指紋要每隻手指白癡地按6 次)然後你話把鎖有問題都話唔到事要換。)
伏6. WHATSAPP客服開始俾個斷LINK 既YALE 網站叫我去反影投訴,後來就叫我去EMAIL去投訴產品品質,然後補多句話"保養要跟保養條款"。來回WHATSPP 左成個下晝,我話約師傅星期六9-11, 佢就話11 點後。我話平日返工要放工7點後, 佢就話約 4-6。然後話約時間搵師傅上泥睇又唔肯定係咪可以換新鎖。 如果佢再唔換新鎖俾我, 我就
公開曬所有WHATSPP CAP 圖同埋放上YOUTUBE 唱衰個品牌直至YALE 執粒或者係YALE 換左尼個外判承辦商!!

我女人仔一個, 脾氣好平時一句粗都5 講, 就當我好好恰。CHING 你覺得我有冇做得唔岩既地方先?
好仆街,有個窿
你話報左消委會備案囉, 得自己嘈冇用
有窿好正常 冇整返個cover先on9
有無可能係師傅問題多過個鎖問題?
邊個牌子好?
咁撚閪
要終生 blacklist
係幾慘既
不過排返個版先啦你
Samsung 門鎖用左咁耐都無事,雖然宜家已經唔係Samsung
淘寶幾廿蚊仲好用
用過Yale 電子鎖 一年壞一次 整一次成千蚊 又貴又廢
個窿有野可以遮
個師傅無同你講可能都廢事做你生意
搵張開西望 同報消費者
Philips
電子鎖根本智商稅
你換咁貴既電子鎖都唔上網做下功課
之前買一睇啲群姐個個都推介philips
以前就三叔既
而家轉左廠勁多人話好快壞
有次旅行個airbnb 係用samsung,俾佢反鎖在屋內廿分鐘先開得返
OK可以blacklist
個post邊撚度抄返嚟, 有鄉音嘅
呢個牌子都出晒名伏

電子鎖都係搵返做電子廠嘅牌子好
Yale傳統機械鎖就勁姐,電子鎖就垃撚圾
我都係裝yale
不過幫我裝果間叫CRG
中文名唔知係咪叫金皇
裝完個師傅都有講過話
如果以後要換鎖就check返d窿位同門鎖size先
電子鎖都係用d 識得既牌子好 用philips 已經兩年, 開心使用中
Samsung鎖用咗15年仲好精神
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞