從零開始養貓 我冇問題

104 回覆
15 Like 6 Dislike
因為獸醫叫樓主隻貓食嗰種糧,同我隻狗一樣係同牌子嘅gastrointestinal,互相參考吓啫,又關你條傻9咩事

係咪平時無人同你傾計周圍搵交嗌 無啦啦搭嗲
見你話貓有抵抗力食咩都得,想唔出聲都唔得啦,咪害人啦好心
貓個肚有抵抗力
同食餸頭餸尾有咩關係
食老鼠都拉唔埋

根本個原因本身係解釋
點解貓可以食生肉
佢哋腸胃可以頂到多啲啲菌
但食餸頭餸尾根本連營養比例都唔啱

同埋狗都唔應該食餸頭餸尾囉
講到尾都係唔錫佢哋
唔洗扯埋bio講到自己咁叻
我食過 呢隻都勁咸喎
又路係 我自己有親口食過 Royal 同 Hero , Hero香d 淡口D 無皇冠咁咸咁重味
其實本身我只係怕其他人見到話食餸頭餸尾都得,之後咩都俾佢哋食啫,就算食生肉都係要特別處理過嗰啲啦

好多貓狗真係養十幾年食咩都得都無病過,但都見過有啲只係間中食人類嘢,就要用好多萬醫病

同埋條友無端端講粗口成個低能仔咁
我隻貓食緊thrive
525蚊3包1.5kg
Thrive PremiumPlus 無穀物火雞+雞肉全貓糧
Thrive® PremiumPlus Chicken with Turkey Food for Cats
90%的雞肉+火雞肉製成,PremiumPlus™無穀物雞肉全貓糧最高的肉類含量。它採用高品質的雞肉+火雞肉,易消化的紅薯和土豆,及歐米茄-3和-6的完美平衡,它包含了所有的維生素,礦物質和牛磺酸你的貓的食物的必需品。

PremiumPlus Chicken with Turkey is made using 90% chicken and turkey; an exceptionally high meat content for dry cat food. It’s the perfect balance of easily digestible high quality chicken and turkey with sweet potato and potato, resulting in a very low carbohydrate content (9.5%). We’ve added high-quality salmon oil to provide omega-6 (4.5%) and omega-3 (0.7%) oils, resulting in an irristible complete food that offers all the vitamins, mineral and taurine your cat needs.

Ingredients 成分:

脫水雞肉(52%),鮮火雞肉(13%),鮮雞肉(13%),雞脂肪(6%),紅薯,土豆,雞肉肉汁(3%),維生素和礦物質,三文魚油。

Dried chicken (52%), dried turkey (13%), freshly prepared chicken (13%), chicken fat (6%), potato, sweet potato, freshly prepared turkey (4%), chicken gravy (3%), minerals, vitamins, salmon oil.

175x3 包送貨
皇冠係再咸啲,不過你食下其他貓糧就知hero係算咸
我都啱啱養,乾糧煩惱緊thrive定orijen

罐頭就食緊astk冰島隻,但隔離post話間公司鬼鬼地,想轉thrive,希望佢食啦
Orijen
貓b餵罐易軟便,一開始唔好餵咁多
可以買益生菌養下腸胃,便便超靚
食咩都得呢,依句就你自己幻想出嚟嘅

至於貓既腸胃底抵抗力好呢,我就冇講錯既

你自己個人無常識呢,就自己上網搵下資料

唔緊要,今次幫你問下ai比個答案你👇🏻

貓的腸胃抵抗力通常被認為比人類要強大。這是因為貓是肉食性動物,其消化系統經過漫長的進化,適應了消化和吸收肉類食物的特點。

以下是貓腸胃抵抗力較強的一些原因:

1. pH值:貓的胃酸度比人類更高。這使得貓能夠更有效地殺死細菌和其他致病微生物,減少食物中的致病物。

2. 消化酶:貓的腸道有更高水平的消化酶,這有助於更好地分解和吸收食物中的蛋白質和脂肪。

3. 腸道長度:貓的腸道相對較短,這使得食物在腸道中停留的時間較短,減少了細菌滋生的機會。
得啦,你贏,唔洗再覆
無,唔好亂轉
你見上面鬧緊rc既都啞晒
thrive 乾糧抵食
1.5kg 細細包適合細食貓
orijen 1.8kg 3舊幾
5.4kg 係就係抵dd
但係貓糧開封後建議一個月左右食哂
有病後就唔好再轉呀

以前我隻英短都係食d高級貴糧 睇RC/Hills呢d垃圾糧唔起

直到佢大病 要做手術
一世要食處方糧
除非你叻過獸醫 否則大病後confirm要食處方糧嘅話千祈唔好轉
RC專心研究貓糧俾貓食,其他廠係專心研究點sale隻糧俾貓主人

台灣牌子新鮮滾熱辣爆咗大鑊
可以去vethuang0907食下花生
呢啲事唔一定喺台灣糧出現 任何小眾新興牌子都有機會發生
所以我會繼續堅持食主人口中嘅「垃圾雜質處方糧」食到老
想知邊間

台灣呢兩年真係湧現好多新牌子,唔敢試
推薦Orijen 橙色包裝
係貓糧post睇過下 成份都唔錯
唔係最好 但都中規中矩
Hktvmall買有得送貨唔洗拎

皇冠快啲掉撚咗佢 味精糧嚟 食耐咗想轉都轉唔到

貓汪見人地啲貓食會屙血屎 都唔建議
一樣,啱啱都係由rc轉orijen 溝糧溝咗一星期,便便正常,已經好想轉哂全新糧
你冇問題仲上嚟開post做咩呢?
次次見呢個topic 都以為係樓主自己講俾自己聽嘅口號嚟 入嚟會睇到養貓日記咁
啲屎唔太臭同埋軟硬適中
兩睇啦
中國人食元素周期表都可以長命百歲,貓食RC都唔代表會出事

老貓好多本身就有病需要食處方糧,得hills/RC兩個牌子揀。
另外都係最近幾年先多d人關注寵物食品,食材開始會標榜human grade。
十幾年前好多人覺得是但喂就ok,都有好多貓食冷飯菜汁大,老貓如果由以前食開就冇轉,自然就變成"老貓都係食hills/RC"。

以上係我覺得點解老貓好多都係食hills/RC既原因。

”十貓九腎“呢樣野我就聽左好多年,甚至令到d人以爲貓有腎病好正常。成因某程度上就係同以前既飲食方式有關,有可能係水飲唔夠,有可能納含量太高等等。而家有多左研究,資訊發達透明左,所以d人先了解多左從而選擇其他食物俾佢地。

冇話你選擇hills/RC錯,大家都只係用自己既方式去理解,最終信邊一套都係自己選擇。其實現今關於貓既研究都唔算多,再過十年又會話而家個d唔適合,吹捧另一種形式既食品都唔出奇。

我自己而家就會選擇食材標示清晰、更多使用天然新鮮食材製作、少調味料既俾佢地,選擇濕糧多於乾糧減少患上腎病既可能性。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞