從零開始養貓 我冇問題

104 回覆
15 Like 6 Dislike
未慣姐

等幾日喇
首先你咪撚叫隻貓做主人先
加油樓主
有心響度問 已經好好 祝你同貓一齊開開心心
多謝你
rc 糧最垃圾,獸醫因為抽佣先叫你買
買番罐/鮮食,對腎最好,腸胃就俾益生菌
印象中 一開始養
響度見過有清 分享過excel講貓糧

個陣都係跟住睇 揀幾款俾d貓試 就沿用到依家
食完Royal 好難轉糧 ,試下呢隻 都正
唔係真係叫你比冷飯菜汁,但求其貓糧都得啦。
真係專業起上黎人地自己買內臟,魚肉同雞胸肉打碎整貓飯,你有冇時間先。
我一隻食orijen,一隻食F9
唔係呢個問題,係食得太多人類嘅食物會導致好多病,雖然可能有啲本身自己基因有問題,就會好麻煩;有啲平價糧營養唔平衡就唔好

我隻狗而家比獸醫話一粒米都唔可以食,淨係可以食處方糧,平時已經唔係比好多人類嘅嘢佢食㗎啦
既然你咁講究,話埋比你聽,淨係食貓糧,無論你D糧幾好都會有問題。
反而你白烚雞肉魚肉同內臓再打碎,再自己加D寵物維他命係最好。
同埋貓飯唔係真係叫你撈飯,係自己整餐野食比隻貓既意思(當然有人會撈飯)
啱呀,貓糧狗糧都係快餐嚟嘅啫,但現代人基本上無時間餐餐整

有時見到啲人亂咁餵,真係好嬲
老母養仔一開始都養得好好,養都咁上下就唔鬼理你由得你亂9咁食架啦。同埋唔好養D純種貓,越純越玻璃,遺傳病,你養得幾好都冇用。
RC點垃圾法
想知多少少
裝噹噹係個頸對有啲貓黎講係負擔
如果隻貓睇到唔鐘意樓主要注意
皇家要換就快,食慣左重口味好易揀食

我隻食緊Acana乾糧 加拿大
凍乾可以溝水比佢 呃佢飲多d水

我依家係朝早出門返工前一餐凍乾溝水
兩餐乾糧
夜晚返屋企就煮雞胸呃佢飲水
Fit 32

成分分析保證值:粗蛋白質32.0%;粗脂肪15.0%;粗灰分7.6%;粗纖維4.3%。

成分:脫水家禽蛋白、米、植物分離蛋白*、小麥、玉米、動物脂肪、小麥麵粉、水解動物蛋白、蔬菜纖維、礦物質、酵母及酵母提取物、玉米麩質、甜菜漿、大豆油、魚油、洋車前子殼及籽、水解酵母(甘露寡糖來源)、金盞花提取物(葉黃素來源)。*L.I.P.:極易消化性蛋白質

不明動物蛋白、不明動物脂肪、37%碳水化合物
咩都唔清唔楚
貓聽覺好靈敏

掛噹噹等同人類掛佛經機係頸

一郁就播
我有朋友隻貓貓食完汪喵罐頭屙血尿
去到獸醫度 個獸醫話已經唔只一隻貓貓食咗汪喵罐頭屙血尿
雖然唔肯定有無直接關係
但唔想攞主子健康嚟試
試下mix啲生肉,例如牛肉畀佢,長遠黎講唔駛食咁多罐頭可以慳番好多錢
80%以上濕糧健康d

貴唔係問題乾糧可以試下Ziwipeak
從零開始的養貓生活
之前做過研究,以營養黎計,下面堆主乾糧算常見易買同符合每日攝取量,但除左營養,肉源同添加劑同適口性都係左右揀糧嘅因素。建議搵啲小包裝比佢試食左先買大包。
Instinct raw 雞
Thrive 雞
怪獸 雞
Orijen 魚
Nutrience 魚
Wellness core 雞
N&D 雞
Royal canin只會買Protein Exigent 成貓蛋白加強挑嘴配方
自己嗰隻食緊Farmina N&D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞