2023 Summer Internship/ Placement (31) - 頂多陣!

704 回覆
4 Like 4 Dislike
FAQ

Q: Take唔take offer好呀?

A: 諗一諗下面嘅問題,或者加密留低啲資料比巴絲們幫你 小心自己個人私隱
1. 咩offer
2. Yr幾,其他academic bg點
3. 之後想做咩 - 份工比唔比到需要嘅relevant exp ( technical knowledge, soft skills), brand name, title你
4. Cv點
5. 有冇其他offer/覺得自己會唔會搵到其他offer

Q: In完幾時有offer呀?

A: *First Round Interview*
完咗最快1日 最多2-3日 HR會email通知入咗final round同幾時interview
如果一個禮拜都未收到可以揾下HR 不過都有定心理準備應該入唔到

*Superday/Final Round Interview*
完咗最快2-3日會有call恭喜你然後同你講onboard日期同人工
如果一個禮拜都未收到rejection email亦都冇電話就係waitlist緊 前面收到offer既candidate reject HR就會順住落waiting list繼續派 過程有機會要1-2個月因為會有人繼續interview其他工然後攞到offer再reject 耐心啲等啦唯有

上述完咗既意思系成個interview round
例如first round可能禮拜二三四五都會interview candidates 咁就最快都要之後個禮拜一先有消息 禮拜三早interview既同學唔好擔心住 等多一等

———————————————————————
中資ranking

TG Group
https://t.me/+25h4NtLVSvQ1MDk1

有offer
無offer

祝大家早日搵到心儀嘅工作!
永續 2023
上個po太耐個po名好耐冇改
原來大家考慮ird係year 2,咁我一個year 3 去做,寫落cv會唔會顯得好廢,之前都係做啲local CPA

利申:三大gpa過3
有咁多大家咩
邊度見到
都係三大
冇其他offer都要照殺啦
唉,今年market真係頂唔順,想報嗰啲仲慘過揼石頭落海,回音/水花都冇
我year3 interview都冇
今年好似唔多正常
個個都嘈冇offer
同埋如果其他industry shrink 其他對迫科冇興都照入迫科做啦
上年好啲?
嗰時仲係year one
No offer
想當年 呢啲Recruitment periods嗰陣爆post爆得好快
依家
其實都唔少人year2就做big4 人比人 比死人
一年差過一年
上年都靜 但冇今年咁靜
啱啱check email,見到有封ird嘅要我填一個reply form同埋揀earliest report time,呢個即係有offer嘅意思?

如果係的話,有冇Ching知ird summer intern大約係咩級別?即係同big 4/banking嗰啲比點樣?

Cathay summer engineering 有冇消息
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞