有無兄弟玩美股/港股期權

665 回覆
5 Like 57 Dislike
牛牛貴,只用來做wheeling 同入money market fund

其他嘅strategy我都係用IB 做:

- 7dte es put credit spread 七日期權(es 貪佢 buying power 少過 spx,同埋可以用futures contract 對沖),熊市就轉做 call credit spread
- 0dte spx iron condor 末日期權 (特定情況特點時間點做)
- Pre-earning calendar call spread 兩星期賺10~50%左右

全部都係short side 為主,short 先係長遠穩定賺錢之道,但當然要有一定技巧

long side係一將功成萬骨枯,只有好小部份有時間心機同埋強大心臟嘅人先可以成功,我已接受自己廢,並非呢類人

已做到連續兩年超過自己月薪嘅收入,只有一球多少少嘅本

大家有心學一定做到
用牛牛不如用IB
牛牛都係through IB
無啦啦俾佢抽水
0dte 嗰個每日賺呢個數左右
用牛牛做 spx 同 es option 貴ib 十倍以上
新手問問題 股價現價7蚊 short 左張9蚊put 收左2蚊
到期個日 要高過9先接貨定係高過7就睇對家行唔行權
果然係新手

現價7蚊 9蚊嘅put 一定貴過2 蚊,因為已有2蚊內在值另再加時間值同引申波幅

anyway 9 蚊short put 到期時正股低過9蚊就極大機會接貨

未到期如果跌得甘都有機會提早要用9蚊接貨,主動權喺long put 買家身上
真新手 問清楚好過盲衝入市 咁係咪睇佢breakeven point就最清楚
你咁諗會好啲

做 short put 就預會接貨

係你可以用較平價錢接貨嘅機會,而家仲預先俾個期權金你賺

所以7蚊時你正常會做5蚊呀6 蚊呀呢啲價外嘅short put,因為你想用平貨接貨吖嘛

BE point 咪你接貨價減去所收嘅期權金

你做高過現價嘅short put,即係你好有信心佢短時間繼續升,咁做即係賭方向,咁不如直接買9蚊long call,本小利大

所以你要好清楚你想點
因為我見到價外put 價內put個期權金差咁遠但係breakeven都係差唔多 所以好奇問下
接貨價唔同BE point 點會差唔多?
可摸耳俾個實例
柒左 原來我睇錯
其實大家係咪都係鍾意long side

簡單易明
買啱就賺
買錯就蝕
一賺就幾十% 至幾百幾千%
幾咁sexy 幾咁浪漫

但啲kol 有冇話你知佢幾十個trade 中
有幾多個咁賺

同埋就算買得啱
又有幾多賣得切?由賺變輸嘅例子聽唔少啦

同埋你問心
有冇信心咁做可以代替你返工嘅收入

否則都只係一場消費嘅娛樂

我個人認為只有學做short side
先真係改變大部份人嘅投資命運
超越輸錢嘅六道輪迴
其實YouTube 已經教哂
實戰可以睇1000$post
Short有咩學?covered 遠call/put 已經穩賺
可摸耳井多少少?

你講緊short strangle 定 wheeling
Short side 本大>必賺

可惜大部份散戶都只識做long stock 或long 衍生產品

結果九成機會輸
陷入不斷輸錢嘅輪迴中
假設先short 後long 最大風險係咪要貴價食張long 平倉
想請教下巴打呢個係short Iron Condor? + 係 long - 係 short?

對於0 DTE SPX short IC, 請問巴打係點樣你係點揀strike price 同handle volatility大幅上升?好似早2日(4月4號) 個陣盤中SPX突然郁左成2%, VIX 升左1x %, 呢d情況你係點應對?認輸max loss? set stop loss? 用VIX去hedge?

Thanks
有冇睇開邊個
當你講緊credit spread(收premium)

個價唔就,向緊你個short strike 走緊

咁你張short 會升值多過個long(因為比個short 更遠價)

平倉時short 要嘔返錢出去
long 就幫你收返錢
但short 會貴過long,所以你會蝕錢

建議巴打去youtube 睇熟啲credit spread 先
低位做下SP接貨, 接到就做下covered call 賺下期權金, 都有餐lunch仔食下
你可以睇呢個先
https://youtu.be/PYlxnu1dZ-Y?si=mivL63v0P1KrEvZa

我自己做咗啲optimization

唔做hedge,由佢

但鮑sir 或fomc member 會講嘢,出interest rate 等大決定嗰晚我會skip
Haha 又唔完全係既
我自己有subscribe啲option flow data
有時見到啲大既call flow 跟住買下
Overall都贏架!
因為美股根本就有insider trade
無啦啦一隻股有人大手掃call 下星期就話俾人收購
邊有咁啱

另外我自己主要做risk reversal
睇住啲大support位嚟做
Short put+ long call啲優質股
跌既話有得平價入貨
升既話又可以食到個升浪
short put 接貨論個人認為再做多啲保護
我唔否定可以賺到期權金同埋可以用低價接貨

反而我係覺得要睇intention 到底想收期權金定接貨

個人認為如果想低價買到股票嘅話 其實你任何時間set個啱嘅價位入 都可以做到

做naked short put始終風險大 畢竟你唔會知嗰隻股票會唔會有一日大跌到大奇蹟日咁 咁到時就輸到爆廠 (成手蟹貨係都唔知要坐幾多日)

個人如果做嘅話
會long put + short put 同日子
例如long put 160 , 同時short put 150
買多層保障
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞