覺唔覺去到外國,總有班香港人歧視香港人?

59 回覆
91 Like 62 Dislike
外國教育過應該先唔會歧視人咁出面
有D人係咁,但我果陣住係外國真係會想搵返香港人玩,因為果度少香港人
但反而係啲香港人唔想理我
笑左,真係見過 係咪香港人指定動作嚟
男認同
女唔敢講
榮譽白人
呢班垃圾 連自己既根都唔認同
你估班鬼會真係當你白人咩
樓主呢種諗法都好典型香港人
人地唔主動同你打招呼咪你主動打
人地英文好過你咪同人請教下點講好啲英文
唔好下下覺得人地show off 睇你唔起
老實講你呢種心態同啲大陸人見你唔講普通話就話你歧視冇分別
見議你唔好岀街
人地一家大細有晒自己生活圈子咪冇需要再去識人啫
香港人咁撚閪 係我都唔想群埋班香港人度啦
咁因為佢地係東亞一等榮譽白人 所以都有白人至上種族主義心態
覺唔覺去過外國生活既人都會覺得自己高尚少少睇唔起無去過外國既人?
成日都會話世界好大要你見識多啲
你所講嘅係一個角度
另一個角度係咩呢?
就好似大陸啲高官話
英國都冇比民主香港香港都冇人嘈
依家大陸攞返香港就呱呱叫
認賊作父
喺香港某啲場合都會有呢類人
1. 唔會主動打招呼(同白人會,同其他asian/ 黑人都少接觸);如果我要同香港人溝通嘅話,咁我使乜離開香港當然係會同返當地人打招呼啦,至於點解白人為主,係因為好多黑人其實都係好低下階層,咁你就唔想黐咁埋,但係我自己嚟講都有好多黑人嘅朋友。

2. 係你面前專登show off一口流利嘅英文同你溝通(就算在場得你同佢),好似暗示你英文唔及佢。
其實喺外國講英文,係禮貌嚟㗎,會唔會係你自己啲英文差,自己自卑咋?

3. 問佢嘢會不屑咁答你,什至言語之間會扁低你,覺得你比唔上佢。
係唔係你自己自卑咋?

4. 同白人會懶fd,同香港人就當你透明
其實好多香港人去到外國,係自己唔夠膽行埋當地人嗰邊,就調返轉頭話人哋當你透明啫。

5. 視你為競爭對手,務求表現出佢係比你更叻、更優秀嘅香港人。工作什至會耍手段想害你,唔容許有個更叻嘅香港人係同環境出現。
商場如戰場,喺香港都係咁㗎啦!
講得太中
人真係好難服侍

同自己友吹下水就會俾人話
「香港人只會同自己人圍爐玩」

同其他種族既人傾下計又會話
「香港人歧視香港人」

總會將所有野負面/兩極化
通常見到呢啲人會主動疏遠佢
大家唔同channel無謂咁上心
商業社會見高拜見低踩係尋常
北妹特別上海,佢哋冧老鬼而用盡手段踐踏同包 係非常核突
抵死啦
移民好黃喎,國際線丫嘛,梗係理鬼佬
反而我好頂唔順D嚟咗好耐嘅老華僑扮晒大佬咁教精你
樓主講果種以前美國讀書好多,不過好多大個正常返
睇完覺得似樓主自卑感作崇多d

而且如果係外國見到同種人做柒野 比我都會企開d啦
咁其實你都有民族自卑感
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞