覺唔覺去到外國,總有班香港人歧視香港人?

59 回覆
91 Like 62 Dislike
無論學校定工作環境,
感覺總係有班香港人自命清高,
以為自己係最優越、最自我感覺良好。
佢地不屑同任何香港人打交道,
只會同白人傾計。
當然社交圈子係自己選擇,
但我留意到部分香港人什至會歧視返香港人。

佢地好多時都有以下特質:

1. 唔會主動打招呼(同白人會,同其他asian/ 黑人都少接觸);

2. 係你面前專登show off一口流利嘅英文同你溝通(就算在場得你同佢),好似暗示你英文唔及佢。

3. 問佢嘢會不屑咁答你,什至言語之間會扁低你,覺得你比唔上佢。

4. 同白人會懶fd,同香港人就當你透明

5. 視你為競爭對手,務求表現出佢係比你更叻、更優秀嘅香港人。工作什至會耍手段想害你,唔容許有個更叻嘅香港人係同環境出現。

講緊唔係一兩個海外香港人係咁,
而係有好一部分人。
當然都有唔少nice嘅香港人嘅。
大家又有冇見過呢種歧視返香港人嘅人呢?
連登囝咪就人辦 狗眼看人低 見你返大陸玩又話9你 窮少少又笑9你
咪話去到外國,係香港都大把人歧視香港人
中國人係咁㗎啦
呢d 人我覺得唔關去左外國事既
只係外國周圍都白人 更加明顯
講真唔知點解
去到外國一見到港女嗰種閪面
就一定認得出係香港 然後永遠隔離條仔都係縮埋一舊
因為香港人非常崇洋
呢樣真 無論去邊個國家旅行
港女個閪樣真係一下就認得出
可以好肯定話你知一定唔係
特別嚟讀書,好多都係土生土長香港人,
用international student身份過嚟。
外國長大果啲反而nice好多。
有時唔止港女,
就算好薯好柒果啲(不論男女)塊面一樣西。
可能出於自卑感,
只可以透過踩低同類換取自信。
make sure真係歧視先
有班移民港人大大聲講廣東話
又難怪人地覺得你羞家 恥與為伍
喺香港仲多
本地人本身都會歧視香港人啦
呢啲唔係歧視
呢啲係睇你唔起
在香港,香港人對香港人,都成日會發生
香港人性格係咁
視你為競爭對手,香港人既狗屎性格黎,even係香港返工都成日遇到呢種人,係背後踩低你,再抬高自己。
人自卑咩都冇用
關咩去外國事,香港人離唔離開香港都係咁嘅樣㗎啦
講英文有時真係唔知點好,第一次見唔同好似中國人咁問你係咪香港人咩,但係聽口音又估到係香港人,都唔知講咩話好。
香港人不嬲都係咁。 係香港見到大陸人就歧視,你而家就係佢地心見中ga大陸人
屌,即刻有畫面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞