【集英社】Jump Comics 討論區

964 回覆
27 Like 7 Dislike
呢套應該捱到下年1-2月就斬
不死不運咁樣趕收尾好慘
冇計,新人事新作風
如果真係今年完都冇辦法
只可以怪動畫化效應帶動唔到原作
WJ『夜櫻家大作戰』26卷 封面
『神樂鉢』50話 熟肉
勁撚on9 呢套都要斬
正常嚟講要斬既話
唔會係郁呢套先,點都係郁咗『機器子』先
只可以話不死不運真係唔好彩俾Jump總編揀中嚟血祭
現時週刊少年Jump總編輯係齊藤優,今年6月份上任
舊任總編輯中野博之目前俾人調咗去養老位

『魔法光源股份有限公司』 KV 3
週刊少年Jump 2020年代連載的作品 - 單行本累計發行量
[包括現正連載中的20-23年作品 & 出咗10本或以上的完結作品]

『夜櫻家大作戰』22卷 本土250萬 (02/2024)
『我與機器子』 19卷 本土150萬(09/2024)
『不死不運』 13卷 本土180萬 (09/2022)
『擅長逃跑的殿下』16卷 本土200萬 (07/2024)
『坂本Days』17卷 本土550萬 (07/2024)
『WITCH WATCH』 13卷 本土 200萬 (10/2023)
『藍箱』16卷 本土500萬 (09/2024)
『朱音落語』12卷 本土200萬 (09/2024)
『琉璃龍』1卷 本土20萬 (10/2022)
『神樂鉢』 3卷 本土60萬 (08/2024)

『殺手青春』6卷 不詳
『鵺之陰陽師』6卷 不詳

完結作品
『肌肉魔法使 -MASHLE-』 18卷 全球1000萬 (03/2024)
『妖幻三重奏』 16卷 本土100萬 (01/2022)

『高中生家族』 11卷 不詳
jump真係好撚onnnnnnnnnmn9
Jump+『死侍:SAMURAI』 #19
笑撚死

肌肉魔法使咁好賣
入終章高潮位先嚟斬,cls
如果坂本動畫握唔郁
Jump黎緊冇我英, 咒術, 台柱得番就完既one piece
如果坂本動畫推唔郁
Jump黎緊冇我英, 咒術, 台柱得番就完既one piece
就要睇tms肯唔肯抌大量資源落套動畫度
坂本同藍箱一樣喺2022年就有企劃
靠OP 2令發行量 & 銷量直接返倍
順帶播完兩個月後就直接宣佈第3季製作決定

「Bling-Bang-Bang-Born」用9個月時間就沖上1億 view
MV 用半年就2.46億 view, 其他榜有段時間長期霸住第一

暫時係20後動畫化效應最成功嘅作品
指WJ
週刊Young Jump 2024 No.43 封面
勁過YOASOBI首idol?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞