DONKI擴張過快 亞洲每店盈利大跌

411 回覆
200 Like 11 Dislike
日本啲機公價 度度一樣
受到香港賺到盡思維污染
明明賣日本貨已經好好賺
想再賺到盡 日本價錢賣中國貨
咁日本廠qc方面執得緊嘅

其實大把野都mic同made in 東南亞
點解唔同品牌差咁遠,要睇產品設計,同埋qc
qc做得唔好,唔嚴格,乜都過
訓練啲員工又訓練得唔好
made in jp都會出事
縮緊啦都冇左幾間
抵啦
拎日本果隻思維黎管其他亞洲地區
職場文化唔同,唔可能以日本果套管,其他地方轉工當食生菜
仲有就係定位問題,食正武肺全世界封關條水都唔知,班管理層去食屎啦
其實全香港開3-4間就夠,大西北,新東,九龍,港島,開咁多把撚
連market analysis 又冇做,定價又亂鳩咁黎,一d競爭性都冇
壽屍又係,見人地壽司郎做得起又想食埋人地條水,但質素同鋪買果d一撚樣
算撚數啦,執淨4間, 壽司果D直接執柒左佢,反正都冇人幫襯,做好本份主攻平價日本野算啦
賺埋伙記果份有錢就開鋪話知班前線仆街
佢d吞拿魚唔識處理好心就賣俾人攪,好浪費
初初唔係咁,越做越衰
免費幫人打工係咩感覺
上個月去東京無帶喼,無帶衫,無帶日用品,淨係帶左個細背囊就咁飛發覺十分爽。去一轉 dasio 買日用品,去 uniqlo 買新衫都起碼打7折,係果邊求其買個 cheap 喼用住仲平過淘佬。
D野貴到
開得多就唔夠珍貴,有間鋪d 職員態度都唔係特別好
疫情個時仲要d自助機Power on,但唔比人用
Off topic
百佳啲磨菇依家直頭爛哂都唔減到10$賣
上面寫住嘅 300yen 500yen係建議售價
成本細好多
你真係好撚柒
每個月飛兩轉?
北角地庫果間唔知係咪無錢交冷氣費,去兩次都熄左冷氣,焗到即走
個間長期坑渠味係大但冇野行
新大久保嗰間殘撚到
轉左手比中國人打理之後佢賣d野已經唔係最平
買少少野唔想行咁撚多路先去到比錢
再者,超市可以買埋餸,
但你donki 啲餸(菜),生果好撚貴
U記係全球同價
你去日本買最多平左扣稅
如果唔係限定又係可以慳返
仲有edo同個四眼佬啲偽日貨
一開個陣日元仲係7算
戇鳩啦佢有啲零食可以759賣七蚊
佢賣17蚊

啲咖啡又係,人哋八蚊佢賣13蚊
計返稅都平過香港買
仲要好多香港無得買
個少少稅由佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞