真係唔怪得人地上深圳消費

38 回覆
98 Like 16 Dislike
講到香港冇西客咁
其實都好可悲,同啲廢老一樣停留左係廿年前咁。有時要清醒一下,真實了解下人地依家改善到咩狀況。

最近有資深飲食業界分享過兩地嘅飲食狀況,呢十幾廿年嘅兩地轉變,內地係呢段時間改善左唔少,食材仲可能好過香港唔少。

人地至少仲有班人知恥近乎勇,香港仲有幾多係覺得自己需要改善。
去完一段時間, 你會稔好多野 .... 其實好多野, 都唔使再去比較 .... 價錢 ? 質素 ? 服務 ? 深圳既飲食完全吊打你香港 .....
不如稔下點改革啦 ..... 有好多野可以考慮改下,尢其係一D 我個人覺得唔合理既野 .... 例如, 加一服務費同凍飲加錢 .... 呢D 項目真係唔多合理 ...
無得改, 兩地物價唔同

深圳五六千蚊一個月
香港普遍兩萬蚊一個月
所以你去深圳消費覺得好抵

唔通你叫香港人減到五六千蚊一個月, 去同深圳鬥平??
你又肯唔肯減人工先??
你提出問題就犯 郭安法/23條, 仲想改善??

老共統治下, 最叻唔係解決問題, 而係解決提出問題既人
驚佢地遲啲會學番香港閪口閪面佢地會成長麻
跟住日日笑Aco max 高 自己又唔去考
前兩個月外賣app叫左間十幾年前睇著佢開嘅burger鋪 專登加多塊豬扒但又無出比我 本身食唔到想食嘅野就已經一肚氣啦 拒絕退款仲串鳩我話少左個配料都要退款唔覺得自己好好笑咩咁比完錢無貨到唔退款可以點 下次洗唔洗打電話叫你搵條友補返塊豬扒比我有得揀你以為我想一肚氣然後退個少少錢本身價錢都貴人一截 自己做錯都可以串鳩人 少撚左個客到時又賴鳩人北上唔留港消費又話飲食業難做 永遠唔覺得自己有問題咁
洗轉樓就知大陸妹而家好多都閪口閪面啦
深圳按摩 - 救完火啲技師仲幫你用口清潔, 即刻比多五舊水貼士, 服務超級好
不嬲都識閪客

係疫情影響

同當年沙士香港都似
突然有禮咗
香港文化,即刻駁嘴
唔好扮無辜,扮天真無邪既心被現實打擊
去掩飾自己既缺點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞