真係唔怪得人地上深圳消費

38 回覆
98 Like 16 Dislike
就係你起碼有返一個做客人嘅尊嚴
有返一個做客人應該有嘅基本服務
無論食野 唱k 按摩 人地態度都非常好
另一點就係好驚你會負評佢
有時你負評完佢 佢仲會打返比你問你點解唔開心
送返啲野比你 香港你負評佢 佢唔屌撚到你仆街咩

係香港所有野未享受 先受氣 要求佢
叫佢服務要同啲店員佢say sorry 因為驚佢會煩到佢
佢會屌7你

以前你上大陸 你會覺得好多野唔make sense 會笑佢地
依家風水輪流轉 啲大陸人黎香港就好似我地以前上大陸嘅感覺 會覺得點解咁多野唔make sense 咁顛嘅
所以點解咁多店會做唔住 咁多店會執笠 點解無人想黎玩 全部都真係報應
有上過深圳應該都feel 到
大家有無同感
呢d廢青以為自己好有道理
比我以前實串返佢
宜家聽到只會冷笑 唔會點醒佢
呢d你教精佢都哂米飯
袋錢落佢袋 都唔多謝你
香港後生班公屋大帝,你係求佢幫你,你做客要求返佢哋呀
啱阿
講多句佢就唔做,再搵另一份啦,反正又唔使驚冇地方住,又唔驚冇人養,有咩可以驚
人地真係進步神速
講下琴日經歷
打去樓下間洗衫鋪 問下有無開門
點知個職員應我 : 無開就唔會有人聽電話啦 (態度唔耐煩)
跟住我話:下 有人聽電話都唔等如有開門WO
跟住佢就話 : 有開有開 收7點
心諗你係咁唔耐煩,不如答一句 有開咪得囉
好似駁少陣嘴會蝕咁
做又40唔做又40 保住公屋好過
番工為求呃兩餐 呢間唔好做咪做第間囉
我哋公屋師咁有骨氣 點會學海底撈咁卑躬屈膝
其實香港啲服務業基層根本就係連登而家班地底泥
自己返工就hea 做求撚其
對住其他人就要求天花板咁高

自己無本事 無學歷 無技能
搵得雞碎咁多係因為閪工
老闆剝削刻薄
從來唔諗下自己有幾多料

其他有技能/學歴要求既行業
自己做唔到
人地搵到三萬以上就永遠overpaid
日日網上幻想點樣可以減到人工陪葬
但從來無諗過點樣增值自己
點樣可以進步令自己搵多啲錢

呢班人根本就係而家香港底層既寫照
冇計,臭港咁既生活環境搞到個個都燥底有戾氣,仲點會好笑容
樓主你咪講出重點
唔係有個正負評system, 佢地邊會咁好服務

呢D正負評system, 其實咪社會信用體系既prototype
連登仔仲講緊元素週期表
係阿 所以惡性循環
係 撇開食嘢
其他所有服務都好過香港la
咪撚幫襯佢啦
BTW 職員定老闆?
openrice 都有,但咪啲foodie 整到花曬
每隔幾日就有一輪呢啲post 內容一模一樣
唔理係咪PR 其實講都講到厭啦
轉下話題得唔得
如果係香港pr 就唔會話香港la
如果係深圳pr 更加唔駛吹奏
大把人去
唔係你地吹奏點會越黎越多人去
去多幾次物又是咁,車費時間都是成本

新屎坑,三日香
係競爭大
(或者叫內捲化)
呢個同進步無關係

主要係大陸失業率高
如果服務員 態度唔好, 可能被人炒魷魚, 好難搵第二份工

而香港就反而係餐廳長期請唔到人, 所以D 侍應個個有恃無恐, 周圍屌人都得, 老細都唔敢炒佢地, 驚請唔到人

就好似大陸人 來到香港做侍應 , 都係一樣好串, 因為唔驚被炒
佢地係大陸做服務員果陣驚被炒, 先會變到好有禮貌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞