有冇人同我一樣唔識欣賞EVA呢套動漫?

53 回覆
59 Like 121 Dislike
耕田耕足成個鐘dllm
破啲日常劇情俾終好睇十倍

同埋真係唔鍾意Mari,點賣肉都係唔鍾意
當年嚟講係好神

但而家個個都對呢類題材有一定認識知咪覺得冇乜特別
反映班平成廢物男:無男子氣概,不想負責,無主見
所以啲人話Thrice upon a time係TVB BBQ跳起yeah所以唔gur
我反而覺得庵野終於大徹大悟
新劇場版終畫哂出腸都唔明?
公認最偉大嘅動畫之一
都要俾連登仔彈到一文不值
不過其實成套EVA就係一個毒撚嘅成長故事
連登仔應該好有共鳴先啱
其實成套野著眼點根本唔係啲咩神神化化既設定,明明係講各個角色既內心世界同關係,Shinji精神上既成長

睇得明啲設定真係重要咩?支朗基努斯之槍掉左去邊,點解有隻angel會走左去揾adam,明唔明其實唔太重要,而且好多設定跟本就特登無講明
其實預咗
新劇場版邊可能會重複舊版嘅內容劇情
新版係講PTSD同daddy issues
最後點樣同過去嘅自己和解先至可以重生
無呢方便嘅陰影好難明白

我懷疑痷野呢20年幾係咪有過嚴重情緒病
或者身邊有人突然死咗
受咗好大刺激咁
刀劍世一 不服來辯
佢越做越爛已經唔想睇
主角係loser嚟
得loser先會有共鳴
Agger
睇動畫睇到好似讀書考試研究論文咁唔知為乜
一堆人睇補完+研究24小時後串9睇唔明既人攞越感
零波麗係抑鬱
明日香躁狂
Mari過度活躍

三條女只有mari可以令真嗣過得快樂及幸福
mari仲有滿滿嘅母愛同無限包容
做老婆一流
你平日睇完戲之後,有冇睇影評嘅習慣?
TV + 舊劇場版 再接同人 retake 先係我心目中最完美既EVA
同啲nolan fans一樣
storytelling 1999=高深
你睇唔明係你蠢
分分鐘作者都無諗咁詳細設定
Nolan易明好多
睇咗咁耐,都唔知啲使徒點出嚟
EVA唔講佢神化

正係機械人戰鬥 佢算有特色

而且角色都好出 成個故仔都有特色

唔似依家個埋轉生條橋一模一樣
配俾Mari冇問題
但Q同終應該要俾多啲劇情2個人互動下
唔係冇乜說服力

我寧願佢唔夾硬配cp好過
對住明日香打飛機
其實最終都係講緊人類係咪應該補完?
依家人與人之間係獨立一個個個體,造就各種負面嘅嘢,如果補完成為一體,摒棄曬各種陰暗面,回歸母體進化成神,但就失去每個個體嘅獨特性,到底值唔值得?主角就認為唔值得,每個人自己就係神
曼尾啲劇情好暴走
唔識欣賞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞