二手MPV 推介

75 回覆
1 Like 6 Dislike
十皮以內大把選擇,仲有勁多靚盤
果陣為屋企人換車考慮過14-15 大霸同Noah , 老婆一上車就ban 左大霸個headroom,但我覺得大霸揸得幾爽,過彎又定好多
大霸都ban headroom?你老婆兩米高?
15萬買到好靚嘅二手大霸啦,咪玩
大霸上車係要彎少少身 但大霸前中後正
最緊要佢唔似老細車 就唔似司機
入彎定要換支企啲避震 原裝真係好軟
等買新版啦 呢啲車仔廿幾30萬買新車都好開心 價錢都硬淨
同期3部我揸過晒,c27, Noah同stepwgn, 不過c27只揸過前期,無揸過e-power款, 如果以上面我揸過既呢3部計,最爽係stepwgn了, 如果你有筆,買stepwgn hybrid款重好力,即RP5.
Hybrid 係力水方面,還是省油方面
Both
睇過幾正,不過成20萬
電油混最平可靠得toyota
本田 初期堆唔係呢回事 只係轉波效率高 實際慳唔到幾多油 馬力多十匹 你會覺得不如正常一架油車仲好

stepwgn 佢都幾細架 honda 啲馬力造車取向同toyota 唔同 如果要求舒適 七人車 toyota 但型棍啲stepwgn 啦
佢電油混要到 ehev 先叫做追到toyota 套電油系統 所以唔好諗太多
Stepwgn RP5就係行緊ehev系統。
Toyota果套係真係慳油d, 但力水好嚇人,RP5 ehev果套揸起上來爽快好多,雖然7人車唔係追求快,但出灣,起步快,揸得開心好多。
揸過voxy hybrid 一段時間 油耗真係做到17km/L
尾排收櫈都真係好方便 不過駕駛樂趣真係=0
但部車total loss 左 諗緊出番voxy定stepwgn hybrid 好
都好難㨂下
對巴打筆直有啲over
ehev 其實幾好 但toyota 堆電油性價比會幾高 始終買舊一代又平幾萬
而家我轉揸車仔 法拉雀二代 6.8L行100
上兩缸油就7.9同7.7
冇乜力 但用油貼住電油混嘅七人車
最近睇中左大霸,但唔識分
Deluxe , GL 同AERAS
同埋點睇係咪最新個款既中霸,car28啲名係一樣既

最後想問,點解大霸二手價會平過stepwgn, 明明一手貴好多
odyssey facelift
大霸10年就冇更新 只係外觀改少少 基本上買10同15冇大分別 10可改到最後都得
而cvt 睇實啲波箱就ok

冇乜睇stepwgn 價 不過stepwgn 仲有出同埋輕同匹數細啲

aeras 係包圍 deluxe 設備呢啲
意思唔大
款只係睇年份同包圍款 10打後都裝得上17頭尾款
好多只係改頭唔改尾
係尾期款特別啲 其他款改得冇咁勁
啲人話大霸個樣唔靚,但我覺得子彈型係幾靚仔
唔洗諗一定係電霸
唔似其他7人車個樣咁薯 又好揸
車籠又夠大
平時高速多13.3km/1L
依排少行高速12.2km/1L
Crv
請教一下,新手去邊度睇/買2 手車穩陣
SIENTA FREED 呢d車仔就算數喇
MPV入門都中7 noah, odyssey, estima, serena, stepwgn
真係要車人就alphard, vellfire, elgrand, sharan
個人喜好
sharan
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞