大快活張貼海報:為響應環保,4月22日起外賣停派即棄餐具,顧客如有需要可自費買「環保餐具包」!

360 回覆
22 Like 236 Dislike
局長:我們會等待市場上有足夠替代品才會推行第二階段管制
第二階段會走埋
啲木匙木叉真係屌你老母
先唔講易爛
屌你每食一啖都好似含左舊木咁勁大陣木味
好似環保袋咁。唔攞膠袋,但儲到一屋環保袋。。。
On9,無印咪純紙袋囉
仲要限定至少收$0.5,通街都跟政府最低標準收$0.5,無印已經收緊$1
木筷子都要加錢
在公眾地方管有攻擊性武器
根據 第245章《公安條例》 第33條 ,在公眾地方管有攻擊性武器是刑事罪行。

任何人在沒有合法權限或合理辯解之下,在公眾地方管有攻擊性武器,根據 第33條 ,就是違法。這項條例的目的,是為了防止有人在公眾地方攜帶攻擊性武器。

「攻擊性武器」是指任何被製造或改裝成用以傷害他人的物品、任何適合傷害他人的物品、管有或控制物品的人,意圖利用物品去傷害他人,或將物品交給其他人,去傷害別人。

「公眾地方」是指任何在特定時間內,公眾人士或任何一類公眾人士,可以以付費或其他方式,有權進入或獲准進入的地方。

罪行的重點著眼於管有攻擊性武器——有關武器不必曾經被用來犯法。涉及的物品是否攻擊性武器,要視乎每宗個案的事實判斷。甚麼是合法權限和合理辯解,就要視乎每宗個案的情況,以及要了解為甚麼被告在某個時間,在公眾地方帶有涉及的物品。

不銹鋼刀叉
大快活發大財.
咁我嗌堂食
攞完餐具後轉外賣
用手食環保
真係冇計
奴隸就係奴隸
永生永世都係奴隸
大家原諒佢啦!
禁止外賣先最環保
我用夾夾食薯片
搵人驗下有幾多nickel
帶老牛出街
比差佬問,叫佢去問大快活!
奸商環組狼狽為奸
伯母係幾好吊
不過一人做事、一人當
你都係吊返佢本人啦!
咪係!
唔跟餐具點解唔減返一蚊?
乜都輸打贏要 逆巿都要當D客係狗
外賣餐盒+1蚊 又唔見你屌🙃
利申 外賣番屋企/公司食 不嬲都走餐具
但有時唔係番屋企 可能真係自備筷子
印度都有plastic ban,但啲街頭小食檔仔照繼續用
呢次真係要跟埋你去印度學嘢😅
「外賣餐盒+1蚊 又唔見你屌🙃」
我有吊架!不過可能你盲左睇唔到啦

利申 你自己鐘意帶刀出街係你既事
關我撚事?
一定啦!
食物質素咁差,唔正正經經搞掂返出品
係道冇個樣整個樣
垃圾和平,之前先俾可降解塑膠撚完,現在就全面禁膠

用得石油就會有膠,講完
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞