告訴我,你的事,只有你知,我知

56 回覆
14 Like 11 Dislike
kksty

tg覆左你
沒有人

我睇左你個故仔一半,我就覺得,你絕對係比人pua緊。
佢話自己有另一半,但要d時間處理,但完全唔知下一步係咩,下一個時間點係咩,根本就係呃9u啦。

尼d手法,後面都唔知拖住幾多個人。盡快斬係最好既做法我覺得
禿頭佬

同意
基仔

第一次做manager, 明既。 D 野上心嘛。但其實好老實講,其實人唔上心,大家都係返份工。最緊要就係D野唔好錯,唔上身,出事起上黎唔關自己事。

你就要學識點利用規矩,制度,去令人做野。唔好以為真係會有咩以德服人,有人幫手,無架~。你試下打滾多一兩年,睇下職場既人係點玩,你好快會習慣。
樓主係臨床心理學家,定精神科醫生,定係咩專業人士?
ooo

我想問下你,你係男定女?我睇內容又似係仔,但去到最尾又好似怪怪地咁。

不過我會話,唔洗咁多擔心,做自己就得。做唔做人地既sp,我覺得好閒,你自己ok,解決到需要就得。每個人都會經歷好似你宜家咁既情況,好似唔知想點咁。最主要原因都係,其實你唔知自己想點,你唔知自己想要咩。

唔係話,呀我想拍拖,唔係尼d,而係我想要一個點樣既生活,我想我既另一半係我生活入面扮演住一個咩角色。要由尼個方向去諗,咁你拍拍下散拖,你就會大約get到其實自己想要咩。

擔心係無意思,我建議你多拍幾次拖就ok
oznoworld

tg覆左你
哈爾移動唔到

我同你差唔多啦,都係30mins以內既事
ON 9
護狗

tg覆左你
WYY

你唔覺得你先生咁樣做其實係為你好?可能你感覺唔到, 但我會話行尼步係一個非常大既付出.
米高佬

其實都唔係d咩大不了既事。首先你唔好自己跳入去先,唔好再覆d email先。有時候你要讓子彈飛。

如果真係好似你咁講既話,應該好快果個人就會有報應。
三失青年

tg搵左你啦~
C小姐
咁要睇埋你地兩個幾多歲先。如果後生既,早d分手好過,最後可能你拍左5年,年紀又有左先發現實係唔岩就搵黎搞。
痴撚柒線

唔好意思,星期六日太忙覆唔到。

umm,明既,另一半係做野/待人處事方面好似仲係未識世界咁。但我又調轉咁睇先,如果佢唔係做生意,只係打份工,其實都無咩問題。朋友既野,係佢自己朋友,佢想唔想要尼堆朋友你都未必知。重點係在於,佢同你既溝通入面係點樣,你地兩個你拍緊拖,但即使係結左婚既人,其實都難去干預到另一半同人點相處。

又黎到課題分離:你女友待人接物不如你預期,男友感到不滿/煩惱。

女友待人接物既態度係佢既事,你可以嘗試去比建議,苦口婆心,但最後改唔改係佢既事,至於你仲同唔同佢一齊,係你自己既決定only。而當你做尼個決定果陣,我會重點唔係待人接物囉,係你同佢之間既相處係咪舒服,即使佢出面無朋友,佢同你相處到就ok。
老屈成引

我就咁睇件事,太詳細唔知,睇唔出,但的確係有空間令人去懷疑係有無偷食。只不過你宜家咁樣唔上唔落咁,跟住整左咁多空位比人去想像就真係搵自己笨。

不如你靜返一排,安安份份先,信任既野好緊要,扣分制黎。你之前衰過,宜家想要人信返,自然係有個難度。
安份返一排,多d陪下對方,睇下點先啦
珍珍薯片

tg覆左你
葉漁

其實你如果已經認知到自己係比人呃左,然後對方係個fk boy既話,我覺得你好清醒喎。都唔洗特別講d咩

只可以話,有時開心既時間,享受過就可以了。唔好沉船就無問題啦~
Ms. 9434

唔知你個名係咪真,我留一半好了

我想講,我係超有同感。我聽你咁講,你應該係30頭左右。我同你既生活好相似。每日就係返工放工,跟住想搵d時間做d新奇d既事,等生活可以精彩d。但好多時都last唔耐。後尾我就走左去搵野學,希望生活可以精彩d。

到我去左搵野學,跟住又會覺得太忙,有時個人就係想攤係度咩都唔做。
上年我終於學識放低左d野,包括我尼幾年建立出黎既事業,我決定要停一停。我草左筆錢,夠我去玩半年,然後我就resign左,去左玩左半年。

我會話,香港根本就係一個不斷想人返工,幫老細搵錢既地方only。好d既人就有錢買生活,唔好景既人就只係過住生存一般既日子。老實講,係度搵30k40k50k,生活有改善,但係咪真係擁有緊生活?我係咪過緊我自己想要既人生?我發現唔係,所以我要去世界既另一邊睇下。

然後我搵到我人生想要做d咩,再定左個方向,再次出發。
我會話,人生其實不妨搵幾個月,甚至一年停一停低,感受一下個世界,感受一下自己,了解一下自己,返左咁多年工,其實到底有無為自己諗過?可能你係有家庭,為左家庭付出既同時,有無為自己打算過?然後我之後就會諗,就算有家庭,點解係香港,我想要有家庭,想要有個小朋友,就好似要將我成世人注落去咁?所以比d決心,試下行出尼個圈,比d時間同空間自己。

人生無得登出,但一定有暫停,只係你想唔想停落黎。

我無出國留學,但我可以話你知既係,defer其實唔係d咩大事,無乜大不了。無對比無傷害,我唔係話你讀得差。而係我想講你要好好珍惜宜家既生活。

係既,讀書要錢,人在外都要花錢明既。但你要知道尼個係你屋企人之前所得既錢,供你去讀,有一個平靜既地方去專心讀書。我想講,讀書尼回事,唔係每個人天生出黎就係可以讀得叻。讀到就很好,讀唔到就唔係錯。另外係defer咋嘛,有幾大件事,你要向前諗,如果今次要defer,點樣讀返好,然後規劃一下人生。

外國好多gap一年,出去搵人生意義啦,又咪係咁。所以唔洗咁大壓力。放心啦,後生讀書永遠唔會錯。但當中可能錯失左你重要既人同事,係無可避免既,活得好,就係一種交代。

至於一個人尼樣野,我話你知啦,你有好多人係身邊果陣,就自然會出現更多煩惱。多d出去認識下朋友過下日子,讀完咪快快手返hk。
開心又一日

我覺得你要做好兩手準備。因為女人既直覺,我覺得係一種加分制黎。今日你有d野唔妥,佢就會加分,分到某個位,佢就會開始有d動作黎mon住你,甚至想搵出證據。

而如果你同人傾計,佢係你同事尼類好快就會比人識穿。我建議你靜返半年,如果唔係,條女應該會好快感覺到
芒果沙冰

如果你只係做admin,咁點解要咁緊張同上心?做錯事,佢可以話你,話完咪做返岩,唔識做既事,咪試下做,做錯咪比人話幾句,跟住繼續坐係度。只要你一日坐係度,佢耐得你咩何姐?

同埋人生同返工係兩回事。返工係求財,唔得財,就求個開心。日子每日都要過,如果錢唔係太多,又做得唔開心,就換一換公司。

之前睇佛學果陣,人生有一種煩惱,係指每日同唔願意一齊/見到/合作既人一齊。你宜家就有少少尼種情況。

始終我唔識你父母。但你媽媽如果係真係喊得出既話,我感覺到其實佢比你既壓力都幾大。讀個書,成續差有幾閒?你先得果廿幾歲,如果讀書可以令你壓力咁大,咁你想問下你 以下情況你將來點算?

1. 你老細今日突然話好欣賞你,想你幫手帶個project,全公司都睇你頭,但只係比一個人你同希望你唔洗點用額外既開支。
2. 你同你男/女朋友準備結婚,但你突然因為市道唔好比人炒左
3. 今日好好彩,你比到首期買左樓,出黎行路有風,今年突然風向一轉,你變左負資產。

成績差?我連笑既力氣都唔想有。我唔知你想講,做d成績出黎比佢地知道,究竟個成績係指咩。first hon畢業?去讀哈佛?信我啦,好小事,反而我會想你去思考下,畢左業,究竟條女應該係點行。今日你仲可以用個grade去評價自己既分數。但畢業出左黎,係用咩去評定你既人生過得好?人工?生活?將來你要考量既野更多,你不如早d諗下之後點,張成績表係過左第一份工之後無人想知架啦。。。
芒果沙冰

你做中間人,你就要識得做返中間人轉聲筒既角色,只要我有及射將個波射左去其他人身上,尼個就唔係你既責任啦,你驚春咩?

同埋有時admin係公司可以好大,如果咩信息都要經過你,好多時應該好多人要你幫手先係。有d死老野就唔好驚佢地,反正宜家無人做,我唔做你地自己做?佢地一定客客氣氣對你。

其實宜家香港間間公司都差唔多,蠢既一大堆,跟住仲有d老野係弱智既。所以其實如果上述尼d你handle唔到既話,其實出到去再搵,可能你都會搵完又再有同一個感覺。唔好比份工影響你,永遠都要自己爽為先。真係好搞唔掂啦,咪走人。

我都係果句句啦,睇被討厭的勇氣同不反應練習先。
有得gap一陣既話,我都建議可以停一停先。不過要睇你年紀有幾大,同埋你既經濟狀況係咪許可。
幫吓人啫,真係要講目的嘅話我諗佢可能想識吓人囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞