專訪|全港第一YouTuber Emi Wong離婚看淡愛情︰唔輪到你控制

339 回覆
30 Like 399 Dislike
YouTuber王樂婷(Emi Wong)的訂閱人數,是全香港最多的頻道,目前已經有657萬位訂閱者,以及發佈過六百多條影片,主要是教運動健身為主。Emi Wong最近聯同大學時期的好友兼Unik聯合創辦人蔡莉莎(Sharon Tsoi),一起推出自家品牌健康食品,並且接受訪問興奮透露升格老闆娘的感受,以及成名背後的點滴和離婚後對於愛情的盼望。

創立自家品牌原因

談及創立自家品牌,Emi Wong說:「今次都係我做咗YouTuber咁多年,同大家一齊搞嘅品牌,新嘅身份有唔同嘅角色,有好多學習同挑戰嘅機會。」她繼續指創立品牌的原因是從小經常生病,並表示:「由疫情之後我對於健康產品有很大的熱誠,因為疫情開始大家都成日驚,之後我食咗兩三年健康產品,就冇病過!」

放棄OL的職業轉戰做YouTuber原因

被問到為什麼在2018年放棄OL的職業,轉戰做全職YouTuber,Emi Wong表示:「嗰陣時喺一間公司裏面打工,唔係話你做得好努力,就可以加人工同升職,嗰陣時好努力,但公司俾唔到我想要嘅嘢。」這一件事啟發到她重新打算人生的去向,選擇考私人教練牌,之後就開始拍片發展做拍片。她澄清最開始沒有打算做YouTuber:「當時冇諗住做全職嘅YouTuber,不過拍下拍下就好多人睇,一年之後就選擇辭去原本嘅工作。」

與老公Chad離婚望有新戀情?

Emi Wong去年五月宣佈與老公Chad離婚,現階段的她事業一帆風順,但有不少網民認為愛情方面就未如理想,她回應:「我揀嘅路,其他人講我未如理想,我想要嘅人生又未必一樣,我活得係我想要嘅人生。」提到會否希望有新戀情,她說:「我覺得做人方面要開通,尤其是感情呢啲嘢唔輪到你控制,隨緣囉!」講到現時對於組織家庭問題,她表示:「我唔會框住自己,覺得某一個歲數一定要做到某一件事。」
腸少又色
買followers既
乜水
Who 但個樣咁熟口面
YouTube知道你唔做瑜伽
who?
英文為主
之前好似教人練頸出名
人哋大部分followers都係外國人黎
Who
色狗腸
01 d相咁7?
我睇coffee唔好?
樣衰到扑街
咁你想點
外國人睇多
老左好多keep得又唔好,真係歲月不饒人
佢都算出名
有錢又如何
無睇過將來亦唔會睇,淨係知次次都話佢係香港第一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞