人既基本待遇同禮貌係咪要比錢先可以得到?

83 回覆
158 Like 55 Dislike
社區上充滿左好多惡意嘅批評,很多基本的服務和禮貌,都變成需要付出金錢才能得到。

去茶餐廳食嘢,比侍應用差嘅態度對待,網民就會反擊,因為你比得過少少錢,唔會要求咁多。

坐廉價航空,想同同伴一齊坐,又會俾人攻擊,比得個少少錢,唔好要求咁多。

合理化所有打壓人基本尊嚴嘅事情。

究竟你地係坐喺一個咩嘅位置去評論人只係俾得個少少錢,就唔應該享有基本的服務同禮貌?你哋係咪個個都搭飛機,次次坐頭等?日日食米芝蓮法國餐廳?
坐經濟艙嘅,係咪要頭耷耷自卑感坐全程?先顯得你哋高人一等?

葉問套戲有講
雖然人的地位有高低之分,但是人格不應該有貴賤之別。

我長大的香港人都係互相幫助,互相支持。現在的人都只係不斷內鬥,階級之爭。

完。
大量連登仔係差到連階級這些客觀事實都唔願意承認。
香港服務業早就超負荷高壓力, 只係客同員工都習慣左超負荷而成為常態. 所以高級餐廳, 機艙頭等唔會要員工一個對幾張枱.
咁樣解讀啦,禮貌呢種道德價值觀應該係用嚟約束自己先嘅
嚴以律己、寬以待人
用呢種心態去搵返自己嘅尊嚴,又可唔可以呢?
忙等於可以將脾氣發係客人身上?將心比己啦
社會 文化 提倡 價值觀 你睇日本 禮貌 對比 香港
其實唔難

in ur dream
係個價未到
機票一向都係俾錢有得早揀位
冇錢就先到先得
廉航仲更加靠呢啲賺錢
如果你講緊出面果個post
成5個人又唔俾錢邊有可能有連位俾佢哋
唔通專登叫走其他人嚟就佢哋?
佢哋係咩人可以咁巴閉?
教育問題,人口質素問題。廢老絕大部份都係唔多識做人既垃圾人口。
廉價航空係賺呢d,全世界廉價航空都係咁
人地都寫得清清楚楚點收費,你自己對廉價航空有過大期望,關基本待遇同禮貌咩
本身有冇盡力去滿足佢哋嘅需要?定係預設就係打散?問題唔係揀位,明顯係預設就係打散。我上星期飛冇比錢買位,寧願比第一行我坐,即係要加最貴嗰隻,都要打散我同屋企人。

呢啲叫損人不利己。

但係唔緊要,我要指出嘅,唔係間公司有幾衰,
係人對這件事的反應,唔係合力去爭取更好嘅服務,而係去批鬥有訴求嘅人。
現在的人同印度種姓制度無異,高級別的人群才享有尊嚴。
咁你有冇盡力安排令自己可以一齊坐?
你想一齊坐,但將個責任推俾其他人去幫你安排
真係好高尚既人格
喺香港 係
喺日本 唔係
呢啲係人類本能反應. 同啲老母同時照顧幾個小朋友突然壓力爆煲差唔多.
如果你係講連登, 除咗部分本身格衰嘅人之外
其實絕大部分呢啲聲音嘅來源係香港網民好鍾意網上發洩
總之可以搵位鬧到人去發洩情緒就會去做
所以經常有blame the victim 嘅事發生

當然點解咁多網民想發洩,退幾步講都係社會問題造成

但一樣還一樣, 明白點解佢哋咁做唔代表要贊同甚至乎要加入呢種做法。唔可以成日用「上連登乜認真」 「上網都唔可以無責任屌人我不如上香討?」

就好似樓主你講呢啲事咁,如果為咗一己私慾去發洩,將聲音偏向做錯事果一方。將來受返嘅就係你自己
即係你會唔會expact公屋會有人同你開門?
唔滿意咪即係你唔適合搭LCC,搭返傳統航空囉
LCC就係將機票包既野拆散曬賣,變成option,用者自付
外國直頭你用counter check in同行李架都要收錢

呢家佢有提供最基本服務,有空姐,有安排位置比你,你又去到目的地,又無不禮貌對待
你岩,所以我經歷過一次以後,唔會再坐廉航。
都有其他既,例如顏值
忙到仆街仲得閒同你講咁多咩
同你講得多下一枱客又話個店員唔理佢
你會覺得高級餐廳嗰啲服務好係因為佢有時間同你講下歡迎光臨/多謝嗰啲嘢,仲有講嘢會講慢啲,又會同你介紹 menu
但呢啲全部都要時間
所以無人幫襯減輕佢地壓力
所以只係你唔啱搭廉航
唔可以人哋滿足唔到你要求就去話人
因為本身揀位就係要俾錢
而你俾嘅錢佢都已經俾足服務你

而食肆呢幾年普遍服務係差咗
但都唔算話俾錢先可以得到基本待遇
你俾得貴都唔代表會得到好嘅服務
不過通常有渠道俾你投訴
而食平嘢就算你投訴都唔會有人理你
因為都請唔到人做
香港人性係咁 自己比多左錢就狗眼看人低
呢個世界好多野唔係老馮
唔係你係客就等於你係岩哂或者要幫你
唔係你覺得係舉手之勞老馮就問人點解唔咁都唔做
人地唔做亦都唔係一定要解釋比你聽點解

利申 非服務業 閪客死全家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞