鼻塞研究

74 回覆
3 Like 1 Dislike
我做射頻手術好左好多,以前一訓覺一隻全塞另一隻5-6成,而家兩隻都七八成,間中洗下鼻就得
塞咗8年點部署
做手術唯一出路?
Me2
我都係
係咪冇乜點做運動 開始肥
鼻都係肉 都會肥
可能你以前係另外一種姿勢訓 訓慣左
之後而家肥左又用另一種姿勢訓 但個鼻已經長肉
就塞左 簡稱鼻息肉 或者下鼻甲肥大

做運動會通到鼻 但一放鬆就塞返 冇咩好講
一係減肥 一係切
又細細個鼻塞到而家
後生嗰時有段時間都去遊水
嗰段時間真係好啲
到人到中年冇遊到而家是不是都塞
都費撚事理諗住帶住鼻塞入棺材
你個醫生呃左你十年錢
正常可以用鼻腔內窺鏡check
跟著如果中隔軟骨增生就可以切左佢,有朋友做過改善好大
不過當然亦有機會佢再生返出來

但做手術相對係治根少少
如果唔咁瞓
一定兩個鼻哥塞曬
之後要用個口嚟抖氣嘴唇乾到仆街
有係咪有關?!?!
1. 即時收縮鼻血管噴霧,令你即時通到鼻,但治標唔治本,藥效過左就打回原形,長期依賴一定有抗藥性,最差係抗藥性鼻炎,一定要做手術。

2. 眼鼻適,因為你長期鼻敏感令鼻腔變厚,類固醇會令你皮膚變薄,同埋可以降低你敏感度。
我睇過三個醫生都話目前哩支野長遠最有效,但最少用半年。 唔可以當即時收縮用,要每日噴。

3. 鹽水洗鼻,你出完街都會沖涼啦,咁個要鼻沖涼都好正常,何況你用清水洗。
鹽水洗鼻=洗手,你隻手再掂返污糟野就又污糟返,問題係你長期污糟積埋積埋好易發炎。
十年前做完鼻中隔仲剪埋d 肥厚既鼻甲 真係重生咁
十年後開始塞番 可能又要做激光或者手術又整走
仲有一隻係安鼻靈海泉乜乜
都係鹽水洗鼻D fd
但醫生話支野冇用
水力唔夠 推唔到污糟野出黎
咁點算
所以醫院都係俾支普通針筒你,一下就沖晒出黎
樓豬訓覺係唔會用口抖到氣,如果向左邊訓,塞住右邊鼻洞咁就,其實個鼻生得細都好危險,btw,之前中午訓覺似比鬼壓,咁啱2個鼻塞哂用口又吸唔到氣好在醒到
依家研究緊下鼻甲同鼻息肉,想試下隻辛夷散 唔知點唔點
我係前者

慢性單純性鼻炎:鼻塞呈間歇性或交替性,一般在白天、活動後鼻塞減輕或消失;夜間、靜坐過久、疲勞、遇寒冷時鼻塞加重。側躺時,上側鼻腔通氣良好,下側鼻腔阻塞。鼻涕多為黏液性。檢查見鼻黏膜充血腫脹,以下鼻甲為主,表面光滑,觸之有彈性,以探針壓之可使黏膜凹陷,移去探針後凹陷處可很快平復。對血管收縮劑反應敏感。

肥厚性鼻炎:鼻塞為持續性,鼻音較重,嗅覺減退明顯,鼻涕量少而黏,不易擤出。檢查可見鼻腔黏膜呈暗紅色或蒼白,鼻甲增生肥大,表現高低不平,呈結節樣或桑葚樣,觸之彈性差,以探針壓之不易凹陷,移去探針後凹陷不易很快平復。對血管收縮劑反應不敏感。此病的治療原則為根除原因,恢復鼻腔通氣功能,清除分泌物。
本身睡眠呼吸困難好多原因
烏龜頸肯定係其中一個重要因素
你諗下烏龜頸平訓既時候,仲有幾多空間俾你呼吸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞