香港餐廳幾時肯戒除搭枱呢個陋習?

313 回覆
1541 Like 62 Dislike
要睇食乜,西餐其實有d趕
最離譜試過兩次喺葵涌廣場果間較細嘅「富X」,一見我哋食完碟飯,杯飲品仲有一半未飲,都叫我哋走。理由係出面有人等緊位我同佢講,由落單到依家都唔夠20分鐘,仲衰過限時。佢答我下次早啲…….
從此black list

係香港食嘢先咁濕鳩,又貴加貼錢買難受。
就算係夠
但寫出嚟邊個會鐘意
咁我唔撚好落完單5分鐘催一次個餐
食個飯都俾你催催趕趕
佢留返d四人枱食4個人坐 兩個人都要搭
嗰啲係on9姐
嘈撚住其他睇戲嘅人覺得無問題? 賤種畜牲
點只,啲卡位hold撚住話book左,根本係冇人,或者4個人坐人少少6人又嘈,仲要限食60至75分鐘,屌你老味,你8點半,4分1人都冇,限你老母個春袋咩
我都試過去茶記比員工迫搭枱,我唔肯仲比說話我聽

第二日亂叫外賣玩9佢
俄羅斯拼圖
搭枱都唔緊要 係啲閪態度先最大問題
老闆好
我都試過 當時3張吉枱
結果我朋友勁霸氣咁講
咁一陣你無位搵人搭過嚟
結果食完餐飯都無人入嚟
搭台唔緊要

好多時你一個食緊,佢走埋來話後面4個,你可唔可以調去同人搭台

以後再也不來
試過食旺角新之城個間茶記,

有個阿叔入來話1位, 佢講明話唔搭台,
但個伙計企硬唔準, 但成場好多張空台,

個阿叔好霸氣咁話, 咁唔嗨食就走左
譚仔
限得多,好似趕住食飽飯上路
限得少,無實際功效

咁不如唔好限
全世界得香港咁on9 要人撘檯
啱,所以而家假期一係唔出街食,一係離境食
唔洗返工,無左出街食嘅必要性同吸引性
試過過左lunch時間 間茶記坐左一半人都無 叫我搭枱坐
你有你慢慢排,我有我慢慢玩,最鍾意見到啲人嬲住又冇辦法
真係地區問題
上個星期六出旺角
12:30通菜街幾間茶餐廳一個人都要等
最後等左10分鐘先入到
仲要搭張好細的兩人枱
其實限時主要係用嚟對付啲幫襯得少但又坐到磨爛蓆嘅閪客(叫少少食物但坐足兩三個鐘嗰班)
即係廢老
我當你多人搭枱都算,屌你老味明明冇人都叫你搭,話一陣會多人一樣要搭,好心唔好咁撚有自信啦
香港呢個生活節奏係唔係真係咁多磨爛蓆
而家呢個環境 又係唔係真係有咁多影響到餐廳運作

而你間餐廳係唔係又吸引到人磨爛蓆

最抵死,你設左個時限,班員工就認真同你計時同你趕客,自己扣分

為左防少數閪客而去得罪其他正常客
就算無得罪,就係感覺差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞