[行路撚]徒步環台

196 回覆
103 Like 3 Dislike
樓主三日冇出post,安好嗎
千奴 好掛住你個環遊世界po
sorry 前兩日連登bug 咗reply 唔到,依家補返

Day 10 鹿港 至 王功16km

呢日zero day 完好懶唔想行到多,去咗王功漁港食下海鮮

Day11 王功 至 麥寮 27km

呢一日台灣開始熱(好似香港都好似有31度),行落開始辛苦

最灰係嗰日唔知搞咩event,酒店民宿汽車旅館全部full 哂,連隔離鄉都打過去問埋都冇位,喺我諗住要瞓7仔嗰陣,個酒店職員同我講有間房冇燈冇電,但有正常冷氣,仲要收我500咁我梗係ok 啦(反正我幾個尿袋夠哂電),最搞笑係10點左右已經有返電

如果行到D好多車既路驚唔驚好似台北6 7點放工果陣咁
酒店劏你500蚊港幣 咁大貪
(得冷氣 500台幣就差唔多)
留名
台紙呀
唔怪得我有聽講過但冇認真睇仔route,以為已經返咗大甲
嚇死以為折合港幣500
間酒店公道呀

Day 12 麥寮 至 下崙 19km

Day 13 下崙 至 布袋 30km

Day 14 布袋 至 井仔腳 17km

呢幾日group 埋一齊講(因為主要都係行d 田/漁場,又冇見到d 咩特別野

Day 15 井仔腳 至 國聖港燈塔(西極)34km

終於黎到第一個極點,亦係我今次既終點因為之前地震,蘇花公路好多都行唔到,再加上餘震不斷同黎緊風季,小弟真係冒唔起呢個險再行落去我會呢幾年會再抽時間過黎

呢度多謝下我喺燈塔見到既三位香港人先行到燈塔已經日落,加上又攰又多狗,唔係好想再行返出去,咁啱有3個香港人影緊相(好耐冇喺台灣講過廣東話),就問佢地可唔可似車埋小弟出去(我知你地有人上連登,睇到就留個言啦)

咁樓主提早完左之後點plan?提早返香港?

我過兩日返香港,聽日會去台北搵朋友玩先
再黎台灣起碼都要一兩年後先得
巴打好運遇到好人
如果係香港 會唔會有香港人咁好心?
完得咁突然嘅喂
停咗應該好難再起行
因為真係會好攰
原來你有開post入黎就完左
oh, 一半都冇
so sad
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞