[行路撚]徒步環台

196 回覆
103 Like 3 Dislike
好想去單車環台

Day 2 八仙樂園 至 桃園 17km
今日天氣比較好,半曬半陰唔會太辛苦,可惜係離開桃園要搵地方住要行好耐,如果唔係我會再行多d
身體暫時適應得幾好,冇咩痛,過兩日可以睇情況再行多d
今日遇到兩個環島人(上面話人big dick 嗰個可以過黎參軍,人地軍人黎),有傾下有咩民宿推介、咁裝備要用、台灣生活咁,佢地都好nice,有個仲請埋我食飯
聽日會預早少少出發,廢事太陽曬正先黎行

想睇下你住嘅民宿環境
你D圖好似死哂圖
留名支持

補返圖
強帖留名
巴打加油
準備返竹圍再出發
大約幾多錢一晚呀?
睇下住咩啦
背包客棧700-1200左右,瞓碌架床
好小小汽車旅館都係大概2000(台紙)

路上遇到個單車環島,又吹咗陣水

依家行緊11.5mins/km仲有15km 要趕去下一個宿點
會唔會減負重或者減期望
之前好似見過另一個玩法係每日行之後搭返車去起點 拎少啲行李
到未? 入黑喇
啱啱行完,夜少少上黎update

day3 桃園 至 新豐 38km
因為今日想趕住宿點,所以行得多咗,慶幸係身體都未嗌救命,要睇下筋膜聽日會唔會痛(上年年中有過筋膜炎,驚復發)

今日曬到仆街,平時我都唔會搽防曬(小弟比較大汗,搽咗感覺好辛苦),但係今日基本上都係行環島一號線,全程公路幾乎冇樹蔭,有小小曬傷但未有痛,之後會攞毛巾濕小小水cover 後頸位同埋買返支旁身

遇到好幾個台灣人(揸車/單車/機車都有)停低同我傾計,又請我飲茶又比我食糖,佢地知你係徒步環島都會好熱情

聽日會晏d 再起行,預計會到新竹市中心留宿,然後4同5號都會係zero day我新竹有野搞

圖就後補
Lm
減重又唔覺有咩空間減(有一兩對襪著一次會dum,但唔太影響)

期望既話我覺得做得到,出發之前我冇特別做訓練(上年有段時間有做負重行山,10kg左右),所以第一次zero day 之前係for 自己去適應,可幸係暫時都唔錯

至於你講嗰個方法車程都蝕死啦,同埋我有諗住落台中嗰d 位試下夜市/放低野zero day 去行,我覺得咁樣先可以了解台灣,同埋我覺得如果係住背包客棧,同到其他人傾計係件唔錯既體驗
環島最正都真係遇到嘅人
試過識左個台南環島人,去到台南喺佢屋企過咗晚夜又帶我去玩
又試過行錯路落左山有好人夜麻麻車返上山
又有民宿老闆煮埋我飯同佢老母一齊食
行過d 工人都會問我第幾日邊度黎咁
睇下之後會唔會遇到你講嗰d
地震震醒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞