[無傷大雅] 林峯討論區(7) 5月1有九龍城寨睇

768 回覆
12 Like 5 Dislike

我都係咁話我都好唔鍾意呢啲唱腔 真係好作狀 但係我有幾個frd好鍾意聽佢啲歌 真心唔係太識欣賞
其實佢2個堅定流
不過唱k好似好唔鍾意認愛
之前官恩娜都係咁
有次自己喺threads出post講呢樣嘢已經比幾個係佢fans 嘅網友圍
諗起佢上節目比吳君如笑
唔啱聽都要講句

雖然佢把聲都係好聽 但已經力有不逮啦
由唱情歌的人個排佢啲假音已經好飄
又何必成日想佢出歌追hit rate呢
明知流行程度已經不及現今新生代
現今40歲以上又仲有紅嘅新歌出嘅 都只有張敬軒

啲年資有返咁上下嘅歌手/歌星 e.g.黎明 伊健 Sammi Joey Twins
佢地都只係係演唱會年出一首歌去造勢
其他同期好少再做咁多歌啦

如果我係佢
反而趁住今年九龍城寨有啲noise去發展下電影事業仲好
即係上年套神探大戰攞最佳電影
但佢呢個男二/男配角無去

利申 中意咗18年嘅fans 非引戰
寧願佢依家擺多啲時間拍電影(非大陸綜藝)
但支持佢開演唱會
笑死
呢個真係唔知
假音飄呢樣嘢其實我哋呢度幾個人都好認同其實今朝我哋先講完呢個問題 所以唔會唔啱聽
認同假音唱得有啲飄 講起琴日佢喺全運會開幕表演先炒咗 我都覺得唔需要追hit rate但可能我鐘意聽佢唱歌多過做戲所以會想佢出翻多啲歌啫不過都希望佢可以靠今次九龍城寨個勢谷吓電影方面嘅發展
啱呀 其實係我哋鍾意聽佢唱歌多過做戲一直都冇話特別追hit rate 係純粹有啲人諗住將而家追星嗰套擺落去
老實講我自己其實都冇成日loop個mv 係開都揀chill club個live版聽
但係降咗成兩個key真係爭啲雖然我都主要係loop chill club版
記得唱k個樣勁尷尬
張美賢啲詞
如果有生之年見到張美賢幫阿峯填首歌講阿峯做歌手嘅心路歷程應該正到爆
我諗假音應該係有得練嘅
雖然年紀大咗假音會難啲上到
但係始終阿峯本身有唱功
再加上如果假音唱唔掂嘅話佢好多歌都會搞唔掂
所以我估開演唱會之前應該會搞返掂啲假音
你地攪到我想入 tg gp
入去多啲嘢睇
但係有時會有條無謂人喺到廢噏
入啦
我想大貪啲搵夕爺多啲 覺得佢每次寫比林峯啲詞都好正
演唱會前會做翻多啲練聲同操翻fit啲體能換氣嗰啲嘅 但佢自己都講過以前成日都係咁樣臨急抱佛腳
嗰件fuckboy fans真係好撚煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞