海洋公園:水上樂園非常繁忙,呼籲遊客其他日子到訪

175 回覆
184 Like 40 Dislike
Ching白卡
屌你老味咪比你夾埋天氣囉,N咁多個因素就唔撚單係假期呢個因素啦,你兜巴咁刮自己唔撚痛架咩
你先on9 全年得個幾日咁旺場仲要嘥錢整系統蝕多啲
果時d撚屌都會戴口罩游水
全部都好核突。
逆向思維
> 全地球只有某地方鐘意蛇形樓

所以「某地方」是指意大利、德國、墨西哥定係日本?
之前有員工開PO提過
啲水池底生水草
而家解決咗定水草多咗

話員工都盡量唔落水
好容易皮膚敏感
估唔到清一色負評。
連登理工人多 一講到 城市 設計 藝術
個個 hang 哂機。

我貼兩張圖。

Christopher Alexander, A Pattern Language: Towns, Buildings, Construction. Oxford University Press, 1977. P. 313

上面睇唔明,有張再簡單啲。

Matthew Frederick, 101 Things I Learned in Architecture School. The MIT Press, 2007. P.5

仲係睇唔明的,以下可以入門。
Gehl, J. (2006). Life Between Buildings - Using Public Space. Translated by J. Koch, Sixth Edition. The Danish Architectural Press. (Original work published 1971)

Hildebrand, G. (1999). Origins of Architectural Pleasure. University of California Press.

Sussman, A. & Hollander, J. (2015). Cognitive Architecture: Designing for How We Respond to the Built Environment. Routledge.

咁我唔怪連登的。唔好講話行外。
呢啲討論,連行內都唔一定識。
個個烚熟狗頭,業主想點就點架啦。
從來唔認真鑽研的。

仲有,樓下邊位師兄貼相。
歐美咁多優秀現代建築作品你唔貼
係揀最核突果批黎貼
真係,唔該,得閒接觸多啲藝術
培養下美感啦。
知唔知咩叫以偏概全?
歐美咁多優秀現代建築作品唔貼
係揀最核突果批貼出黎
然後你同我講佢地代表非強國的世界主流!?

有時我都好灰心
你同公眾講設計,講城市
公眾係唔會明的
因為呢啲討論真係好小眾
但你唔同公眾講呢
將來你畫得唔好
又俾人話唔理公眾意見。
this industry is dying.
ching返咩奴隸工得勞工假
慘,復活節無得放
笑死
因為有一個國家有蛇形建築
就係全地球只有某地方鐘意蛇形樓

咁就唔算以偏蓋全?
真係咁多人去? 我完全無意慾
你睇下,即刻有人負皮
打手定反駁隊。
有時我覺得呢,一座城市反映當地人的價值觀。
譬如總係有人鐘意大量裝飾、虛無、後現代的散漫。
而不追求結構、真實、哲理。
有咁既人,就有咁既城市。

補充一句:上面貼的 christopher alexander 同 jan gehl
都係建築規劃學頂級泰斗
放上連登就直接被負評。都幾悲哀。
咁你有冇去

唔出聲照收客到時又會話無顧忌d客既體驗,錢就照收

依家好心提大家就話佢地屌客,真係cls

香港西客多唔係無道理
所以最閪既事一定有香港人份
如果咩都唔講,係咁放人入去,到時又話要賺到盡
去玩過一次
我覺得幾好玩

冇乜大陸人

又話就執,屌,我上連燈係咪平行世界嚟
唔笠水泡應該會被人block住
浮唔到上水面
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞