[劇透]有冇人睇曬三體三部曲黎傾下?

47 回覆
5 Like 27 Dislike
其實我想問1/2 dimension 可以點證實?你就算喺張紙晝一點或者一條線…其實你都係喺三維空間裏面做緊…所有嘅粒子都係3 dimension
光子呢?
lm
人係3維物件,可以理解0-4維不過只能遊走3維,唔能夠遊走時間
光子係0維物件,但可以自由遊走1,2,3 維,光子都叫可以掂到第4維既極限,光子係光速行進對佢黎講時間係停止,但佢唔可以超光速係時間線上前後遊走,最多係時停。
點解第5集3體人allow人類搞咁大龍鳳去拎個hard drive, 然後又咁好心同Jin解釋自己既plan?

3體人大可以自己activate粒proton
無錯,第三本講埋宇宙歷史(終結同重啟),個世界觀屈到
好多犯駁位.吹到智子咁勁,又好似係果隻船上面咁,一野切晒佢,之前殺肥仔又咁易,一到殺個黑鬼就又要駛呢個駛果個,應該一野秒咗佢啦.

每一級文明都可以輕易消滅低一級嘅文明
消滅你與你何干
所以每當搵到一個低你一級嘅就會消滅
因為防止佢哋升級
劉慈欣有個短篇叫 贍養上帝,可以睇下
呢個係最大bug.
1你唔會知對方係咪超高文明set嘅陷阱,一出手就俾人收皮
2你知道有更高維度或更過科技文明存在,但你唔知對方嘅技術,任何宇宙航行或遠距離發射任何野都可以假設係自殺
一套中二又無病呻吟既垃圾
套作品冇問題,科幻小說係咁
問題係有啲讀者當咗真嘅科學去研究
仲要link埋去乜嘢同神嘅創造同破壞有關
咪正正係劇集第一集嗰班紅衞兵嘅邏輯
宇宙有開始嘅時間就即係留咗空間畀上帝
第六集話送d核彈上太空,每段距離放一個,用嚟加速探測器,為左早啲可以將探測器送到三體附近,但問題係你送d核彈上太空都要時間,如果佢有辦法一早送到核彈上太空,點解唔直接送探測器?
呢個就係netflix 版其中一個on9位
原著呢個事件係200年後嘅事
對有絕對實力既高級文明黎講
可以無視黑暗森林
一下降維打擊就可以燒毀一片森林
好多人高估左套野,吹大左
佢對人性嘅拿捏咁精彩都難頂?
最難頂就係佢對”人性”既拿捏
頂唔順佢果種幼稚既自high
好典型十幾年前當時”愛國”中國人思想

可能每個人口味唔同
我就真係欣賞唔落
其實都有兜,根本無可能億幾個小宇宙都響應
宇宙可唔可以重啟都唔會差在嗰幾kg
佢有一個設定嘅
就係宇宙太大,如果你齋發炮或者sd msg,就好似一粒沙係沙漠講嘢咁,無人會聽到
咁當然到後尾講到啲科技可以控制宇宙規律嘅,或者創造小宇宙嘅,咁讀者又會覺得高科技文明搵到你都唔出奇嘅
第二部最好睇,羅輯真男人
第三部就真係頂唔撚順,程心煩撚到仆街

最後想知羅輯老婆同個仔為咩事走同去左邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞