[劇透]有冇人睇曬三體三部曲黎傾下?

47 回覆
5 Like 27 Dislike
原來三體人係廢J, 比更高文明一下秒
睇完三體覺得神存在既可能性增加左
物理法則係零和遊戲唔能夠有創造同消滅
如果呢個宇宙突然出現咁一定係有呢個物理法則以外嘅嘢存在 好大機會真係有有能力創造同毁滅既神
物理法則只係呢一個我哋身處嘅三維世界嘅「規則」

高維度文明唔係用我哋呢一套
宇宙守恆wo
黑暗森林法則個基本
只係包裝左既弱肉強食
所謂高等文明即係大陸特權階層
黑暗森林只係“宇宙法則”嘅一小部分,大概等於戰場上狙擊手隨意的一槍,真正戰場玩弄嘅“規則”係難以想像

上述出自第三部最後關一帆嘅講法,我諗巴打係覆緊你呢樣嘢
呢個法則assume咗呢個三維宇宙嘅資源唔夠分,所以要競爭

所以當睇故仔算
故事同secret invasion有D似
成個宇宙幾次有幾多支已經訂咗因為能量守恆應該同位都冇關
咁能量守恆都係呢個三次元宇宙嘅物理學說
點解能量守恆只係三次元宇宙嘅物理學說?
因為現時人類嘅知識冇辦法證明到有冇其他維度,亦都冇辦法證明其他維度係咪都係能量守恆。甚至乎宇宙以外確切係咩都冇人知。

等於以前大家都覺得牛頓定律係力學嘅真理,但後來發現唔係喎,好多嘢要用量子力學先解釋到。
咁點證明有其他維度或者有維度呢樣野?
不如話維度呢樣野都係3維概念
咁最後咩都唔洗傾
維度都只係三次元宇宙嘅物理學說
齋講科幻幾好睇既
但撇開科幻以外咁睇
第二三部幾難頂下
你啱呀,所以科學嘅其中之一個本質係不斷探索嘅過程,需要創意同想像力。

由牛頓力學到量子力學,可能將來又有維度力學
Neil deGrasse Tyson Explains Dimensions
https://www.youtube.com/watch?v=IYXX98GFcsQ
應該咁諗,能量本身係零維例如光,零維既野可以係幾多維都存在到,但高維既唔能夠係低維存在但高維又可以操控低維既野。所以能量守恆係幾多維都通用既定侓。係呢個宇宙打從big bang開始 total energy 已經係fix amount,能量唔能夠係呢個宇宙入面被create / destroy,本係呢個宇宙有幾多維唔知但幾多維都走唔出呢個定侓。
但big bang又係一個從冇到有既過程所以我地個宇宙以外係有能夠create / destroy 既力量係度 可以話就係神。神究竟係乜野黎唔會知,因為佢係呢個宇宙以外既野,即係呢個宇宙有13維,13維物體都係框死係呢個宇宙入而既物理法則唔能夠create / destroy能量。
而我地框死左係呢個物理法則裡面去討論物理法則以外既野已經唔係討論緊由netownian mechanics 進化到quantum mechanics 而係討論緊一套唔知咩既野根本唔係物理。因為物理都只係呢個宇宙既產物
所以聖經話神能夠有create/destroy既能力已經好前衛,彷彿講緊conservation of energy 以外係有更supreme既存在 而係宇宙之外既野我地冇可能理解,即使13維生物都唔會理解,個種唔能夠理解既程度係連點去討論都冇從入手。
地球資源都係有限 , 窮人連乾淨既水都飲唔到 , 有錢人既狗就可以餐餐食高級牛扒 , 仲幫隻狗搞生日會 ...

宇宙中可能有高維大愛環保撚愛心星人 , 睇中地球人想豢養 ?
識唱歌跳舞既技能可能喺宇宙中好罕有
反正netflix版唔知仲有冇下一季, 有冇人睇曬小說三本書劇透下最後大結局係講咩,到底三體人成唔成功侵略地球
三體人同地球人都=蟲子
第二部經過一連串事件後 (智子/ 水滴 / 章北海宇宙艦事件 / 面壁者 / 思想鋼印 / 降臨派 /破壁者)
三體星系就玩完 必須大舉盡快移民地球
但係距離地球4光今年(好似係?) 而且唔可以光速移動 (OR當時未識)
先派智子同 水滴做先行武器
智子可以無時無刻監視地球任何人,可以完美阻止人類科技發展
屈機到爆
同埋1粒'水滴' 已經夠全滅地球所有軍隊
但係三體人有一個弱點 就係唔存在 欺騙 / 隱瞞 概念
地球人決定執行 面壁計劃 決定人類行動計劃既 "面壁者"
無論落任何合理OR不合理 命令都會被執行
但幾個面壁者先後被降臨派收皮
最後主角羅輯諗到一條橋叫"咒語"

第2部黑暗森林完

利申:好多年前睇書,可能有錯 未睇劇集
之後第3部正過 第2部超多
得閒再講
網上好多 用十幾分鐘介紹 成本書

大約係講 三體星人秒殺地球
跟住又有更高文明秒殺 三體星
然後又有更高文明 用降維打擊 秒殺成個太陽系
最後仲有一個超高文明 可以重啟宇宙
神作,最好睇係第二本書,黑暗森林
但如果冇咗第三本書,成個系列就只停留喺英雄救世嘅層面
有短暫侵略到地球,但有人有方法反制到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞